MAMA AFRICA – THE MANY VOICES OF MIRIAM MAKEBA (Mika Kaurismäki)

MamaAfrica-724x1024Ook dit jaar is het Filmhuis weer de vaste Mechelse vertoningsplaats van het Afrika Filmfestival: de hele maand mei zetten we in onze programmatie films en documentaires van (en over) dat prachtige continent in de kijker.

Op onze openingsavond bestrijken we meteen het noorden én het zuiden van Afrika: om 20u30 is er het Algerijnse ‘Fatwa’ van Mahmoud Ben Mahmoud, maar we openen het Festival met een swingende mengeling van muziek, activisme en politiek uit Zuid-Afrika: ‘Mama Africa: The Many Voices of Miriam Makeba‘, de keuzefilm van Junior Mthombeni, Artist Award-winnaar van het Afrika Filmfestival.

Deze excellente docu van Mika Kaurismäki (de broer van) schetst het leven van de eerste Afrikaanse muzikale wereldster en activiste, en is uiteraard doorspekt met Makeba’s muziek.

Vreemd genoeg was het echAFF_2019_afrikafilmfestival 2ter niet die muziek maar een film die haar leven al op jonge leeftijd een dramatische wending gaf: nadat ze in 1959 meegespeeld had in Lionel Rogosins neorealistische anti-apartheidsfilm ‘Come Back, Africa’ werd haar door het racistische regime het burgerschap ontnomen: een beslissing die ervoor zorgde dat ze bijna 27 jaar in gedwongen ballingschap zou moeten leven.

Die bracht ze eerst door in de Verenigde Staten, waar ze met de steun van Harry Belafonte  uitgroeide tot een echte ster. Makeba gebruikte haar bekendheid om onvermoeibaar te vechten tegen apartheid, racisme en onderdrukking, hoewel ze ontkende politieke muziek te maken: ‘Ik zing geen politieke nummers, ik zing de waarheid.’

En met die waarheid trapte ze deuren open: niet alleen liet haar klassieke ‘Pata Pata’ de hele wereld kennismaken met Zuid-Afrikaanse muziek, in 1963 zou ze ook de eerste zwarte vrouw worden die de Verenigde Naties toesprak – prestaties die haar de bijnaam ‘Mama Africa’ zouden opleveren.

Na haar huwelijk met Black Panther Stokely Carmichael en problemen met de Amerikaanse muziekbusiness keerde ze echter terug naar Afrika, waar ze vanuit Conakry onvermoeibaar bleef doorgaan met muziek maken en actie voeren.

Kortom: de ideale prent om deze editie van het Afrika Filmfestival in stijl af te trappen!

MAMA AFRICA: THE MANY VOICES OF MIRIAM MAKEBA
Regie: Mika Kaurismäki
SA-Finland 2011, 90 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 30 APRIL 2019 om 18u30. 

MAMA AFRICA: THE MANY VOICES OF MIRIAM MAKEBA’ is de keuzefilm van Junior Mthombeni, winnaar van de Artist Award van het Afrika Filmfestival!
Hij komt deze keuzefilm uiteraard zelf inleiden.

‘Mama Africa’ in de pers:

‘An unforgettable portrait’ (Okayafrica)
https://www.okayafrica.com/film-mama-africa-an-unforgettable-portrait-of-miriam-makeba/

‘An engrossing look at the life and career of Miriam Makeba’ (Variety)
https://variety.com/2011/film/markets-festivals/mama-africa-1117944568/