Green Screen: THE LAST PIG (Allison Argo)

lastpig1-4-81
Voor ‘The Last Pig’ volgde regisseuse Allison Argo een jaar lang varkenskweker Bob Comis op zijn boerderij in upstate New York.

Comis is geen industriële fokker die zijn beesten in dieronvriendelijke hokken propt, maar een kleine ecoboer die zo netjes en ethisch mogelijk met zijn beesten probeert om te gaan. Maar toch blijft het aan hem knagen dat hij zijn varkens uiteindelijk alleen maar grootbrengt om ze naar de slachtbank te leiden.

En dus neemt hij een radicaal besluit: helemaal met de varkenskweek stoppen (en dus zijn job en levenswerk opgeven).

We volgen Comis in zijn laatste jaar als varkensboer, zien hoe hij zijn laatste biggetjes

EVA-Mechelen-aangepast-logo

grootbrengt, en maken kennis met de vragen en twijfels die hem tot zijn beslissing brachten.

‘The Last Pig’ is een documentaire die laat nadenken over het kweken van dieren voor consumptie, en bijgevolg ook over de status van het dier: waarom zien we pakweg een hond of een kat voornamelijk als een vriend, en een varken als een stuk vlees?

THE LAST PIG
Regie: Allison Argo
USA 2018, 55 min.

Vertoning:
MAANDAG 29 APRIL 2019 om 20u40

BiteBackDeze GREEN SCREEN-vertoning wordt gevolgd door een nabespreking en Q&A met Stijn Bruers, doctor in de moraalfilosofie en natuurkunde, en oprichter van Effectief Altruïsme Vlaanderen.

Een organisatie i.s.m. Bite Back en EVA Mechelen, in het kader van Try Vegan.

NIEUW! De Green Screen-reeks van het Filmhuis

Green Screen?
Wat is dàt nu weer?
Wel, het zit zo: de laatste jaren worden er steeds meer documentaires uitgebracht die op de één of andere manier allemaal met ecologie in de brede zin van het woord verbonden waren.

En aangezien dat vaak zeer stérke documentaires waren, zetten wij die uiteraard ook altijd graag op ons programma: er waren uiteraard de traditionele, klassieke natuurdocumentaires genre ‘De Nieuwe Wildernis’, maar we toonden evengoed onthullende documentaires over zeer uiteenlopende ‘groene’ onderwerpen gaande van de asbestproblematiek (‘Ademloos’) en de massale bijensterfte (‘More Than Honey’) tot praktisch eco-activisme (‘Demain’) of fietsen in de stad (‘Bikes vs. Cars’).

Bovendien kwamen er behalve die documentaires ook geregeld speelfilms uit die rechtstreeks gelinkt waren aan dat groene thema: ‘Petit Paysan’, ‘Woman at War’….

Regisseur Bart Verstockt lanceerde daarom het idee om dit groene kwaliteitsaanbod te bundelen, en vanaf nu ons filmscherm op vaste maandelijkse basis groen te laten kleuren: Green Screen!

Elke vertoning van deze Green Screen-reeks zal uiteraard telkens georganiseerd worden in samenwerking met een lokale organisatie die rond dit thema actief is.
Niet alleen kunnen die organisaties dan hun werking kort even komen presenteren aan het publiek, na de film is er ook telkens mogelijkheid om van ideeën te wisselen en te netwerken met andere eco-organisaties uit de streek.
Of de documentaire kan gecombineerd worden met een debat of panelgesprek.

Heeft uw organisatie interesse om op één of andere manier mee te werken aan (of mee te denken over) Green Screen?
Hebt u film- of documentairetips voor deze reeks?
Laat het ons weten via info (at) filmhuismechelen.be, of voor of na één van onze voorstellingen aan onze medewerkers.

We beginnen onze Green Screen-reeks op maandag 29 april (20u40) met ‘The Last Pig’, de documentaire van Allison Argo over een eco-varkensboer die ermee ophoudt.
Iedereen uitgenodigd!