LA VENUS A LA FOURRURE (VENUS IN FUR) (Roman Polanski)

venus-in-fur-poster-620x842Roman Polanski is dit jaar de 80 (!) gepasseerd, maar de man blijft meer avontuurlijke en inventieve films maken dan menig jong regisseur: zijn nieuwste, ‘La Vénus à la Fourrure’, is bijvoorbeeld gebouwd rond welgeteld twéé acteurs in één theaterzaal.

Theaterregisseur Thomas (gespeeld door Polanski-lookalike Mathieu Amalric) heeft er een uiterst frustrerend dagje opzitten: tijdens de audities voldeed geen enkele actrice aan zijn eisen.

Gelukkig komt – net voor hij er helemaal de brui aan wil geven – de bloedmooie maar helemaal uitgeregende Vanda het zaaltje binnengewandeld (rol van Emmanuelle Seigner, in het echte leven mevrouw Polanski).

Thomas vindt de bijzonder doortastende Vanda vulgair, maar de regisseur moet zich uiteindelijk gewonnen geven: Vanda is gewoon geboren voor de rol, en neemt algauw zélf de touwtjes in handen.

Polanski baseerde zijn ‘La Vénus à le Fourrure’ op het gelijknamige toneelstuk van David Ives, dat op zijn beurt dan weer gebaseerd was op het boek ‘Venus im Pelz’ van
Leopold von Sacher-Masoch – yep, inderdaad de man die zijn naam gaf aan het masochisme.
Het elegante camerawerk is van Pawel Edelman.

Het resultaat is een ijzersterke, knap geregisseerde en sterk geacteerde komedie over seks en macht. Polanski op zijn best!

LA VENUS A LA FOURRURE
Regie: Roman Polanski
F 2013, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 17 DECEMBER 2013 
om 20u30

In de pers:
Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/film/recensie-venus-in-fur-driftig-duet/article-4000449222008.htm

The Hollywood Reporter:
http://www.hollywoodreporter.com/review/venus-fur-cannes-review-558549

Le Monde:
http://www.lemonde.fr/culture/article/2013/11/12/la-venus-a-la-fourrure-une-jubilatoire-partie-de-cache-cache-avec-roman-polanski-a-la-baguette_3512066_3246.html

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/nieuws/cannes-2013-michael-kohlhaas-en-la-vénus-à-la-fourrure-venus-fur