LA DEA FORTUNA (Ferzan Özpetek)

Na een relatie vaLa_Dea_Fortunan meer dan vijftien jaar praten Alessandro en Arturo over uit elkaar gaan: de passie is weg, de sleur is in de plaats gekomen.

Net op dat moment staat Alessandro’s beste vriendin Annamaria voor de deur. Omdat ze voor enkele dringende onderzoeken een paar dagen naar het ziekenhuis moet, vraagt ze het koppel of ze op haar dochter en zoontje willen passen.

De komst van de twee kinderen zet hun dagelijkse ritme compleet op de kop, maar de liefde en verantwoordelijkheid voor de twee zorgt ook voor een onverwachte wending in hun leven…

holebiDe van oorsprong Turkse regisseur Ferzan Özpetek verhuisde in de jaren zeventig naar Italië, waar hij in de loop der jaren diverse bioscoopsuccessen scoorde met esthetisch prachtige, sensuele films als ‘Hamam, Il Bagno Turco’ en ‘Harem Suaré’…

Ook in ‘LA DEA FORTUNA’ is elk beeld weer perfect uitgekiend – en het adembenemende Italiaanse decor – maar voor het scenario keerde Özpetek terug naar zijn oorspronkelijke schrijfmethode om verhalen te verfilmen vanuit zijn persoonlijke achtergrond.

Zo raakte hij voor deze film geïnspireerd door een gesprek met de vrouw van zijn jong overleden broer. Als diabetespatiënte vroeg ze Ferzan samen met zijn vriend voor haar kinderen te zorgen, mocht haar door haar zwakke gezondheid iets overkomen.

Het resultaat is het prachtige ‘LA DEA FORTUNA’, een film die in Italië uitgroeide tot een absolute bioscoophit die zelfs de grote Amerikaanse producties achter zich liet.
Bovendien werd de film bekroond met enkele Donatello Awards – de Italiaanse Oscars, zeg maar – voor Beste Actrice (voor Jasmine Trinca, die ook al schitterde in ‘La Meglio Gioventu’) en Beste Song (voor ‘Che Vita Meravigliosa’  van Diodato).

LA DEA FORTUNA
Regie: Ferzan Özpetek
IT 2019, 114 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 8 NOVEMBER 2022 om 18u30
– DINSDAG 15 NOVEMBER
om 20u30
- MAANDAG 21 NOVEMBER om 18u30 

Een vertoning in het kader van het Holebifilmfestival

De pers over ‘LA DEA FORTUNA':
‘Ontroerend mooi’ – de Volkskrant

‘Een warme en menselijke film. Het overtuigend acteerwerk, rijk kleurgebruik, schitterende locaties en een levendige en sfeervolle soundtrack maken het af.’ – Cinemagazine

‘Alleen al de krachtige slotscène maakt het kijken de moeite waard.’ – Het Parool

‘Niet voor niets was dit een Italiaanse boxoffice hit!’ – de Protagonisten

”La Dea Fortuna’ has a well-directed quality cast. As usual for Ozpetek, the tech work is Italian eleganza personified and the sets include some stunning locations.’ – The Hollywood Reporter