INSIDE LLEWYN DAVIS (Joel & Ethan Coen)

Lang, héél lang geleden, vertoonde het Filmhuis het debuut van twee compleet onbekende Amerikaanse broers: ‘Blood Simple’ van Joel en Ethan Coen, een ronduit briljante film noir.

Nu, bijna dertig jaar later, tonen we nog altijd trouw alle films van de Coen Bros., om de goede reden dat ze al die tijd zeer consequent volstrekt briljante en unieke films zijn blijven maken.

Neem nu hun onwaarschijnlijk sterke nieuwste, ‘Inside Llewyn Davis’: een melancholisch muzikaal drama dat zich afspeelt in Greenwich Village, begin jaren ’60 dé bohémienbuurt van New York, en bij uitbreiding van Amerika en de wereld.

Llewyn Davis probeert er rond te komen als folkzanger, maar veel succes is hem niet gegund, en ook naast het podium zit zo ongeveer alles tegen wat maar enigszins tegen
kan zitten: een irritante ex, irritante collega’s, irritante managers, een huisdier dat voor
problemen zorgt en dan nog slecht weer ook, u kent ongetwijfeld het gevoel.

Llewyn Davis heeft dan ook het gevoel dat zijn dromen hem helemaal door de vingers glippen, en u en ik weten meteen dat Llewyn Davis daarin weleens gelijk kan hebben…

‘Inside Llewyn Davis’ is losjes geïnspireerd door het leven (en een plaattitel) van de Amerikaanse folkie Dave Van Ronk: een man die een inspiratiebron voor Bob Dylan was, maar die zelf nooit veel erkenning gekregen heeft, en die nog minder succes kende.

Beetje triest uitgangspunt?
Jazeker, maar de Coens maken er met het blauwige camerawerk (van Bruno Delbonnel), het machtige acteerwerk (Oscar Isaac! John Goodman! Garrett Hedlund! Justin Timberlake!) de heerlijke muziek en de magistrale Coen-dialogen alweer wonderlijke, naar het hart grijpende cinema van.

Niet. Te. Missen.

INSIDE LLEWYN DAVIS
Regie: Joel & Ethan Coen
USA 2013, 104 min.

Ontdek in dit schitterende compilatiefilmpje hoe mooi Bruno Delbonnel de film in beeld gebracht heeft:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 11 FEBRUARI 2014 
om 20u30

In de pers:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/261883/inside-llewyn-davis

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/inside-llewyn-davis 

Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/film/recensie-inside-llewyn-davis-coenesk/article-4000443970412.htm