A TOUCH OF SIN (Jia Zhang-Ke)

Na een aantal documentair en sociaal-realistisch ogende films (‘Still Life’, ‘Platform’…) besloot de Chinese undergroundregisseur Jia Zhang-Ke het voor ‘A Touch Of Sin’ over een compléét andere boeg te gooien: hij maakte zijn eigen hommage aan de martial arts-film.

Een rare carrièrewending, misschien, maar als u het ons vraagt een zeer geslaagde: tussen zijn filmische knipogen naar regisseurs als Sergio Leone, King Hu en Quentin Tarantino door, blijft hij even scherp in zijn analyses van de hedendaagse Chinese maatschappij.

Ja, er is een grote economische groei in China, maar tegelijk met de economie zag Jia Zhang-Ke ook de hebzucht, het geweld, de corruptie, het cynisme en de kloof tussen arm en rijk gigantisch boomen, en die lelijke kant toont hij ons dan ook in ‘A Touch Of Sin’, totaal onverbloemd.

De film is opgebouwd uit vier naadloos in elkaar overvloeiende hoofdstukken, die allemaal rond een wraakengel draaien: mensen die door de omstandigheden in wraak en geweld worden meegezogen, zoals Dahai, een ex-mijnwerker, die de strijd aangaat met de compleet corrupte bestuurders van zijn streek.
Of Xiao Ju, een saunareceptioniste, die door male chauvinist pigs vernederd wordt, en keihard terugslaat.
Of een tragische, anonieme jongeman die van de ene rotjob in de andere gedwongen wordt.

Allemaal Chinese Davids die het tegen plaatselijke Goliaths moeten opnemen, en Jia laat geen twijfel bestaan over wie volgens hem momenteel aan de winnende hand is in zijn land: Goliath.

Voor wie overigens denkt dat ‘A Touch Of Sin’ een overdreven negatief, al te duister beeld van China ophangt: Jia haalde de vier plotlijnen gewoon uit de krant.
Kijk en huiver!

A TOUCH OF SIN (TianZhu Ding)
Regie: Jia Zhang-Ke
China 2013, 125 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 18 FEBRUARI 2014 
om 20u30

Recensies:

The New York Times:
http://www.nytimes.com/movies/movie/471736/A-Touch-of-Sin/overview

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/touch-sin

De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_T/10354

The Guardian:
http://www.theguardian.com/film/2013/may/17/cannes-touch-of-sin-review