Art & Film #02: IK SCHILDER MET SCHILDERS – vertoning verplaatst, datum te bepalen

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MEDUPDATE: door de nieuwe coronamaatregelen kan deze vertoning niet doorgaan op de geplande datum.

We bekijken of we de film kunnen verschuiven naar een latere datum.

—–
Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.
In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking - een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.

De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck heeft het tot

ACADEMIE_logo_blauw_langzijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.

Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende

kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.
Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.

In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter.

De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
Regie: Jacques Servaes
B 2019, 75 min.

UPDATE: door de nieuwe coronamaatregelen kan deze vertoning niet doorgaan op de geplande datum.

We bekijken of we de film kunnen verschuiven naar een latere datum.

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.

In de pers:
‘Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven.’ – Het Laatste Nieuws
https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/adriaan-raemdonck-schittert-in-docu-over-zijn-leven-in-ik-schilder-met-schilders-een-documentaire-over-mezelf-wie-gaat-dat-willen-zien~a411e127/

Interview op Cinevox:
https://www.cinevox.be/nl/ik-schilder-met-schilders-van-jacques-servaes-gaat-in-premiere/