IK SCHILDER MET SCHILDERS (Jacques Servaes)

Ikschildermetschilders_AdriaanRaemdonck_Jan_Mulder_MED

In 1968 opent Adriaan Raemdonck in Antwerpen in een ontwijde kapel zijn Galerie De Zwarte Panter. Meer dan vijftig jaar later is die galerie nog altijd alive and kicking - een prestatie op zich in een kunstwereld waarin trends, modes en hypes soms even snel komen als ze verdwijnen.

De Zwarte Panter is dan ook geen galerie als een andere: de ligging en uitstraling maken dat Jan en alleman er makkelijk kan binnenwandelen, en galerist Raemdonck

ACADEMIE_logo_blauw_langheeft het tot zijn levensopdracht gemaakt kunst voor iedereen toegankelijk te maken – niet alleen iets voor de elite of de ons-kent-ons-incrowd.

Bovendien beperkt hij zich niet tot exposities van beeldende kunst, maar organiseert hij even vaak boekvoorstellingen, concerten en films, waardoor De Zwarte Panter misschien meer Raemdonck privé-cultureel centrum is dan een galerie.

Wat ook opvalt: Raemdonck houdt al een halve eeuw – vaak tegen de trend in – koppig vast aan figuratieve kunst.

In ‘Ik Schilder Met Schilders’ wordt Raemdonck via gesprekken met vrienden, kunstenaars en bewonderaars – Jan Decleir, Anne-Mie Van Kerckhoven, Tom Barman, Fred Bervoets, Tom Liekens en Jan Mulder, om er maar enkele te noemen – geconfronteerd met de impact en de nalatenschap van 50 jaar Zwarte Panter.

De knappe soundtrack is van Bert Joris.

IK SCHILDER MET SCHILDERS
Regie: Jacques Servaes
B 2019, 75 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 25 OKTOBER 2021 om 20u30

In aanwezigheid van Adriaan Raemdonck en regisseur Jacques Servaes.

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.

In de pers:
‘Adriaan Raemdonck schittert in docu over zijn leven.’ – Het Laatste Nieuws
https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/adriaan-raemdonck-schittert-in-docu-over-zijn-leven-in-ik-schilder-met-schilders-een-documentaire-over-mezelf-wie-gaat-dat-willen-zien~a411e127/

Interview op Cinevox:
https://www.cinevox.be/nl/ik-schilder-met-schilders-van-jacques-servaes-gaat-in-premiere/