PROMISING YOUNG WOMAN (Emerald Fennell)

Promising_Young_Woman

Cassie is een vrouw van 30 die ooit een uiterst veelbelovende studente Geneeskunde was, tot ze na een onduidelijk incident abrupt met die studies stopte.
Nu woont ze terug bij haar ouders, en heeft ze overdag een eentonig baantje in een koffiebar.

‘s Avonds houdt ze er echter een zeer merkwaardige hobby op na: dan kleedt ze zich in haar beste outfits, en laat ze zich in de plaatselijke nachtclubs (zogezegd) helemaal vollopen met alcohol, en wacht ze (zogezegd) stomdronken tot een (zogezegd) bezorgde man zich over haar komt ontfermen.

Elke keer prijs, en bovendien blijkt het steevast om ‘vriendelijke’ en ‘hulpvaardige’

mannen te gaan die zó ‘bezorgd’ zijn dat ze haar naar hun bed meetronen.
Om daar vervolgens de schrik van hun leven mee te maken, wanneer die knappe, laveloze vrouw opeens een bloednuchtere, angstaanjagende wraakengel voor toxische mannen blijkt te zijn.

Wraak nemen op mannen lijkt een zowat levensnoodzakelijke bezigheid voor Cassie, tot een onverwachte ontmoeting de gebeurtenissen een andere richting uitstuurt…

‘Promising Young Woman’ is het uitmuntende regiedebuut van de Britse Emerald Fennell, die eerder de populaire serie ‘Killing Eve’ bedacht, en die in ‘The Crown’ de rol van Camilla Parker Bowles speelde.
Met deze provocerende, provocatieve en bijwijlen zeer grappige wraakthriller sluit ze – uiteraard, zouden we bijna zeggen – aan op de #MeToo-golf, al schiet ze zeker niet alleen met scherp op de aperte fouteriken à la Weinstein: ook de ‘weldenkende’ mannen (yep: ú, dus!) worden vakkundig door de mangel gehaald, en bij wat sommige vrouwen hier allemaal uitsteken, vallen ook wel wat vraagtekens te plaatsen.

Carey Mulligan (‘Drive’) is ronduit geweldig in de hoofdrol: een sluwe kat die de tot piepkleine muisjes verschrompelde mannetjes eerst wat amechtig laat piepen, vooraleer er genadeloos haar klauwen in te zetten.

Ook stilistisch is dit smullen: het verhaal is door cameraman Benjamin Kracun verpakt in felle kauwgomballenkleuren, een sfeer die uitstekend contrasteert met de bijtende, duistere, inktzwarte humor van het scenario (dat overigens met een Oscar bekroond werd).
Dat scenario zorgt overigens voor het soort slothalfuur waar u – man én vrouw – nog een weekje of twee zult kunnen over napraten – meer verklappen we niet.

PROMISING YOUNG WOMAN
Regie: Emerald Fennell
USA 2020, 114 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 21 SEPTEMBER om 20u40
MAANDAG 4 OKTOBER om 18u30
MAANDAG 25 OKTOBER om 18u30 

In de pers:
‘Een film die ons a hell of a good time én een louterende veeg uit de pan bezorgde.’ (★★★★) – Humo

‘Een fenomenale #MeToo-thriller met een briljante Carey Mulligan’ – Klara
https://klara.be/promising-young-woman-fenomenale-metoo-thriller-met-briljante-carey-mulligan

‘De filmische goesting spat ervan af.’ (★★★★) – Focus Knack

‘Emerald Fennell levert met ‘Promising Young Woman’ een van de meest verrassende films van het jaar af, en leidt Carey Mulligan naar het hoogtepunt van haar acteercarrière.’ (★★★★) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/promising-young-woman-barbie-met-snoepnagels-neemt-wraak~b7f56833/

‘Wraak verpakt in snoeppapier.’ (★★★★) – de Volkskrant

‘Een verdomd entertainende film, met veel komische overdrijvingen.’ (★★★★) – Het Nieuwsblad

‘Cassandra verbijstert en verslaaft, mede dankzij de vertolking door Carey Mulligan’ (★★★★★) – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/14965

‘A deathly dark satire of gender politics’ (★★★★★) – The Guardian