BENEDETTA (Paul Verhoeven)

Benedetta

Die kapoen van een Paul Verhoeven, toch!

83 is de man ondertussen, maar nog elke keer als hij een film maakt, kan hij het niet laten iémand op stang te jagen: filmcommissies, filmstudio’s, Nieuwe Preutsen, humorloze pilaarbijters, conservatieven, progressieven, woker-dan-woke-wokers, telkens vindt hij wel een nieuwe doelgroep om te provoceren – en liefst allemaal tegelijk.

Voor zijn nieuwe ‘BENEDETTA’ vond hij inspiratie in het (waar gebeurde) verhaal van de lesbische non Benedetta Carlini, die in de 17de eeuw in het Italiaanse Pescia leefde.

Benedetta (gespeeld door onze landgenote Virginie Efira) heeft niet alleen visioenen over Jezus, ze ontwikkelt ook stigmata.
Maar of die allemaal wel écht zijn, daar ontstaan in het klooster (en later in het Vaticaan) wel wat twijfels over, zeker als Benedetta wat teveel aanhang en macht dreigt te krijgen.

Hoewel hij zich baseerde op de ernstige historische studie van Judith C. Brown over Benedetta (in haar boek ‘Immodest Acts), krijgt het verhaal natuurlijk wél de Paul Verhoeven-behandeling:
Jezus die als Superheld ten tonele verschijnt? Check!
Jezus die behalve onze Heiland toch ook een behoorlijk hitsig mannetje blijkt te zijn? Oók check!
Sissende Satanische Slangen? Ah ja!

Passeren verder de revue: gruwelijke Middeleeuwse marteltuigen, blote nonnen, zwaardgevechten, petomanen, dildo’s in, euh, aparte vormen, nog meer blote nonnen,

een pipi- en kakascène, een fijne keure pestslachtoffers en tal van andere zaken waar de Moraliserende Goede Smaak-politie zware boetes voor uitschrijft, maar waar Verhoeven zich – terecht! – nog nooit iets van aangetrokken heeft.

Maak dus vooral niet de fout ‘BENEDETTA’ ernstig te nemen als historisch drama (zoals sommige critici bizar genoeg wél deden), want dit is overduidelijk een film die meer gemeen heeft met de scabreuze schelmenroman, ridderfilms en Monty Python dan met wat anders.

Let ook op de dialogen, want die zijn vaak al even grappig (Charlotte Rampling is ronduit fantastisch als de cynische abdis, en Lambert Wilson doet niet voor haar onder).

De echte crux van de film zit ‘m overigens in de manier waarop Verhoeven de kerk afschildert: als een enorme poppenkast voor volwassenen, een soms fascinerende toneelopvoering vol hocus-pocus om de gelovigen onder de knoet en in het (seksuele) gareel te houden – iets wat Benedetta maar al te goed doorheeft.
En in het feit dat we hier – net als in ‘Basic Instinct’ of ‘Elle’ – toch ook weer te maken hebben met een Sterke Vrouw in de hoofdrol.

Wij hebben ons enorm geamuseerd met deze ‘BENEDETTA’, en vermoeden van u hetzelfde, al zal u het misschien niet graag openlijk toegeven.

BENEDETTA
Regie: Paul Verhoeven
F 2021, 129 min.

Vertoningen:
DINSDAG 26 OKTOBER 2021 om 18u30  
DINSDAG 26 OKTOBER 2021 om 20u45  

In de pers:
‘Wees genadig, Heer, want met een niet al te berouwvol hart bekennen wij dat we hebben genoten van ‘Benedetta’, het nieuwe sacrament van de tuchteloze sater Paul Verhoeven.’ – Humo
https://www.humo.be/tv/veertig-jaar-geleden-had-benedetta-wellicht-een-schandaal-veroorzaakt-vandaag-is-het-gewoon-een-boeiend-stukje-vertier~bc151dc2/

‘Jezus! Maria! Dildo!’ (****) – Het Nieuwsblad
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210908_95040102

‘Voor Benedetta wou ik graag om 5 uur ‘s ochtends mijn bed uit’ – De Tijd
https://www.tijd.be/cultuur/algemeen/voor-benedetta-wou-ik-graag-om-5-uur-s-ochtends-mijn-bed-uit/10330451.html

”Benedetta’ has all the elements of a vintage Verhoeven brew: sex, violence, betrayals, moral ambiguity, religious hypocrisy — and, of course, a Virgin Mary statue that’s transformed into a dildo.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-reviews/benedetta-review-cannes-2021-1234979867/

Een interview met Verhoeven over ‘Benedetta’, en over zijn fascinatie voor religie en Jezus: