SUBMARINE (Richard Ayoade)

richard-ayoade-submarine-600x285De 15-jarige scholier Oliver Tate (een heerlijk quirky Craig Roberts) heeft een levendige fantasie: hij vindt van zichzelf dat hij allerhande eigenschappen heeft die zijn omgeving niet opmerkt, denkt na over zijn eigen begrafenis en verzinkt graag in Nietschzeaanse gedachten.

Hoewel hij van zichzelf denkt een uitermate cool literair genie te zijn, heeft hij Het nog nooit gedaan, en daar wil hij snel verandering in brengen: voor zijn zestiende verjaardag wil hij naar bed met zijn mooie klasgenote Jordana (fantastisch vertolkt door Yasmin Paige).

Zijn tweede levensdoel is het wankele huwelijk van zijn ouders redden, door te vermijden dat zijn ma aan de haal gaat met hun aalgladde new age-buurman.

Het hoofdpersonage van deze geestige en ontroerende prent roept enige herinneringen op aan ‘Donnie Darko’, al is ‘Submarine’ een stuk minder duister, en een stuk méér Brits – denk dus Donnie Darko, maar dan met Adrian Mole in de hoofdrol.

Regisseur Richard Ayoade - een videoclipregisseur en comedian die u misschien nog het beste kent als Maurice Moss uit de sitcom ‘The IT Crowd’ – baseerde zijn speelfilmdebuut op de gelijknamige roman van Joe Dunthorne, en levert meteen een schitterend visitekaartje af: ‘Submarine’ is een subliem in beeld gezet puberleven.

Het uitgekiende gebruik van polaroidkleuren, super-8-flashbacks, jumpcuts en freeze frames geven het geheel ook een prachtige, weemoedige visuele stijl.

En dan zwijgen we nog over de wonderlijke muziek: Alex Turner - de voorman van Arctic Monkeys - schreef de songs voor de film bij elkaar, en zorgde daarmee voor één van de fraaiste soundtracks van het afgelopen jaar.

Héérlijke film!

SUBMARINE
Regie: Richard Ayoade
GB 2011, 97 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 21 FEBRUARI 2012 
om 20u30

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):