Art & Film: ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED

All_The_Beauty_And_the_Bloodshed

Met ‘ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED’ maakte Laura Poitras een indrukwekkend portret van leven, werk en activisme van meesterfotografe Nan Goldin (°1953).

Goldin maakte eind jaren ’70 naam door de (post)punk-, drug-, LGBT- en drag queen-subculturen in New York vast te leggen: vaak rauw werk dat ze zelf omschreef als een fotografisch dagboek, een dagboek dat de buitenwereld een inkijk gaf in wat ze ‘her tribe’ noemde, en dat haar tot in de top van de internationale kunst- en fotografiewereld bracht.

Een paar jaar geleden maakte Goldin echter bekend dat ze ook zelf met een verslaving aan het opiaat OxyContin kampte, een geneesmiddel dat ze – zoals zovele Amerikanen – na een operatie voorgeschreven had gekregen.

ACADEMIE_logo_blauw_langHet middel bleek echter extreem gevaarlijk, want extreem verslavend – in die mate zelfs dat vele miljoenen (!) Amerikanen eraan verslaafd raakten, en het in 2011 de drug was die in Amerika de meeste doden veroorzaakte. Yep, méér slachtoffers dan heroïne, crack of coke….

Eén van de producenten van deze killer blijkt de steenrijke Sackler-familie, die met hun farmabedrijf miljoenen verdienden aan de verslavingen. Met een deel van dat geld legde de familie een indrukwekkende kunstcollectie aan, en sponsorden ze – o ironie – vaak gul beroemde musea en instellingen waar ook werk van Goldin zeer gewild was: het Guggenheim, Tate, het Metropolitan Museum of Art, het Louvre, allemaal kregen ze geld (of zelfs een hele vleugel) van de Sacklers.

Voor Goldin het sein om via opvallende protestacties in en rond die musea de strijd met ‘the most evil family in America’ aan te gaan (of een ander koosnaampje voor de Sacklers: ‘the worst drug dealers in history’), vaak met succes.

Kortom: stof genoeg voor een ijzersterke docu, die op het Festival van Venetië terecht bekroond werd met de Gouden Leeuw.

ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED
Regie: Laura Poitras
USA 2022, 116 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
MAANDAG 5 JUNI 2023 om 20u30
DINSDAG 6 JUNI 2023 om 18u30

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.

De pers over ‘ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED':
‘Eén van de pakkendste films die u dit jaar kunt zien is een documentaire.’ (★★★★★) – De Morgen

‘Een verslavend intens portret.’ (★★★★) - Knack Focus

‘Een thriller en een aangrijpend kunstenaarsportret in één.’ (★★★★) - De Volkskrant

‘Een beklijvend werkstuk.’ (★★★★) - De Standaard

‘Poitras weet onze blik te verbreden door een draad door Goldins leven te weven en de punten van pijn en schoonheid te verbinden.’ – De Filmkrant

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode: