Art & Film: A LONG WAY HOME (Luc Schaedler)

LONG_WAY_HOMEhZT1_

In zijn bekroonde documentaire ‘A Long Way Home’ volgt de Zwitserse regisseur Luc Schaedler vijf zeer uiteenlopende Chinese topartiesten: danser Wen Hui, schrijver Ye Fu, cartoonist Pi San en de Gao Brothers, twee visuele artiesten (die overigens nog op de Triënnale voor Hedendaagse Kunst in Duffel present waren)

Allemaal maken ze deel uit van de kleine, fragiele Chinese tegencultuur.
Vertrekkende vanuit hun eigen familiegeschiedenis proberen ze vanuit het verleden het complexe Chinese heden te begrijpen, en dromen ze van een democratische, menselijke samenleving: iets waar ze met veel moed en nog meer zin voor humor aan proberen te werken, ook al is dat niet altijd makkelijk in het hedendaagse China.

En hun strijd is misschien wel niet alleen relevant voor China, maar voor de hele wereld…

Regisseur Luc Schaedler is al een kwarteeuw gefascineerd door China, trok al vele keren door het land en houdt ons met deze documentaire een spiegel voor: wat zouden wij doen in de situatie van deze vijf artiesten? Zouden we even moedig zijn? In hoeverre zijn we gevangene van ons eigen verleden? En hoe vreemd is het dat de existentiële vragen waar zij mee worstelen akelig gelijklopend zijn met de vragen waar wij in het westen mee worstelen?

A LONG WAY HOME
Regie: Luc Schaedler
SUI 2018, 75 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 1 APRIL 2019 om 20u30.

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.