19/4/2011: ANOTHER YEAR

Another-Year---2010-007Kort samengevat: Gerri (een therapeute) en haar man Jim (een geoloog) hebben een fijn leven in een aardige buitenwijk van Londen: gezond, gelukkig getrouwd, geen financiële zorgen.

Met hun vrienden daarentegen gaat het echter een heel stuk minder: Gerri’s collega Mary houdt er een desastreus liefdesleven op na.

Toms jeugdvriend Ken is dan weer helemaal vereenzaamd, en houdt als enige vriend de alcohol over.
En met hun dertigjarige zoon Joe lijkt het ook niet echt de goede kant op te gaan…

Goed om weten: Films met razende achtervolgingen, schietpartijen of  op het laatste moment uit de klauwen van slechteriken ontsnappende superhelden hoeft u van Mike Leigh (‘Secrets & Lies’, ‘Naked’) niet te verwachten: veel liever situeert de Brit zijn films bij alledaagse mensen, en dat is in het heerlijke ‘Another Year’ niet anders.
Een jaar lang volgen we het leven van een stel modale Engelsen, met al zijn ups en (vooral ook) de downs: een lichte, weemoedige tragikomedie over het alledaagse leven van ons allemaal, van dag naar dag sukkelend.

En tot slot: de prima dialogen zijn welbesteed aan de keurgroep rasacteurs die Leigh hier verzameld heeft: Jim Broadbent, Ruth Sheen, Peter Wright en Lesley Manville.

ANOTER YEAR
Regie: Mike Leigh
GB 2011, 129 min.
Dinsdag 19 april, 20.30 u.