26/4/2011: BIUTIFUL

BiutifulKort samengevat: In de uitermate grauwe achterbuurten van Barcelona maken we kennis met Uxbal, een straatcrimineel die zijn kost verdient door asielzoekers uit te buiten.

Wanneer hij te horen krijgt dat hij terminale kanker heeft, onderneemt hij een poging om te stoppen met zijn criminele activiteiten, en probeert hij zijn leven – en dat van zijn gebroken gezin – weer op orde te krijgen.

Goed om weten: In zijn nieuwste film portretteert Alejandro Gonzalez Inarritu (‘Amores Perros’, ‘Babel’, ’21 Grams’) de buitenwijken van Barcelona zowat als het voorgeborchte

van de hel: een smerig, stinkend hol waar zijn gedoemde hoofdpersonage doorheen scharrelt.
Een hoofdpersonage dat – in het zicht van zijn eigen dood – compleet verscheurd is door schuld en boete: ja, hij heeft asielzoekers uitgebuit, maar tegelijk heeft hij hen toch ook onderkomen en bescherming gegeven?
En ja, hij heeft zijn junkievrouw en kinderen verwaarloosd, maar misschien kan hij toch alsnog proberen voor hen de vader te worden die hij zelf nooit gehad heeft?

En tot slot: Javier Bardem werd voor zijn doorleefde vertolking volkomen terecht bekroond met een Oscarnominatie. De mooie muziek is van Gustavo Santaolalla, het even fraaie camerawerk van Rodrigo Prieto.

BIUTIFUL
Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu
MEX-E 2010, 142 min.
Dinsdag 26 april, 20.30 u.