AMOUR (Michael Haneke)

Man raakt gezicht vrouw aan.

De twee gepensioneerde muziekleraren Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) wonen al jarenlang op hun appartement in Parijs: ze leiden een vredig bestaan, gevuld met theater en muziek, en af en toe een bezoekje van hun in het buitenland wonende dochter (de immer geweldige Isabelle Huppert).

Op een dag krijgt Anne echter een herseninfarct, waardoor ze aan één kant van haar lichaam verlamd raakt: de pianiste wordt op slag een patiënte, wat de relatie tussen Georges, Anne en hun dochter zwaar op de proef stelt…

Voor flitsend camerawerk en wilde actiescènes hoeft u niet bij Michael Haneke (zie ook ‘Funny Games’, ‘La pianiste’, ‘Das Weisse Band’) te zijn, en ook ‘Amour’ verandert daar niks aan.

Want ook zijn jongste meesterwerk is weer volstrekt onderkoeld geregisseerd en totaal
van alle melodrama ontdaan, maar net dàt maakt deze film zo onverbiddelijk trefzeker: wie niet diep geraakt wordt ‘Amour’, heeft waarschijnlijk geen hart.

Voeg bij die magistrale regie nog de excellente vertolkingen én de prachtige fotografie van grootmeester Darius Khondji, en u weet: ‘Amour’ is niet te missen. Een verstillend mooie film over de liefde en de dood.

Net als ‘Das Weisse Band’ werd ook ‘Amour’ bekroond met de Gouden Palm van het Festival van Cannes. Twee keer volstrekt terecht, als u het ons vraag.

AMOUR
Regie: Michael Haneke
F 2012, 126 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 FEBRUARI 2013 
om 20u30

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):