IN LIEBE, EURE HILDE (FROM HILDE, WITH LOVE) (Andreas Dresen)

In_Liebe_Eure_Hilde_poster

Vertoningen:
- MAANDAG 12 MEI om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

- DINSDAG 13 MEI om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

 

TIP: koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!
—–

Nazi-Duitsland, 1942: de oorlog woedt op volle sterkte.

Hans en Hilde Coppi zijn een jong verliefd koppel dat zich aangesloten heeft bij de communistische verzetsgroep Die Rote Kapelle.
De acties die ze ondernemen zijn niet zó spectaculair – veel verder dan het overplakken van een nazi-affiche, het verspreiden van pamfletten of het luisteren naar de Russische radio gaat het niet – maar wanneer eerst Hans en later de hoogzwangere Hilde gepakt en opgesloten worden, zijn de gevolgen zwaar: landverraad, zo luidt de aanklacht.

De twee jonge idealisten zijn er echter rotsvast van overtuigd dat liefde sterker is dan haat. Maar of dat écht zo is?

Het waargebeurde verhaal van Die Rote Kapelle werd door het communistische regime in het voormalige Oost-Duitsland uitgebouwd tot een soort nationale martelarencultus, maar regisseur Andreas Dresen (zelf opgegroeid in de DDR) brengt het weer terug tot menselijke proporties: ondanks de rauwe realiteit op de achtergrond een tedere, warme Continue reading “IN LIEBE, EURE HILDE (FROM HILDE, WITH LOVE) (Andreas Dresen)” »

ERNEST COLE: LOST & FOUND (Raoul Peck)

Ernest_Cole_Poster
Vertoning:
MAANDAG 12 MEI om 20u35 - tickets voor deze vertoning HIER!

 

TIP: koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

We combineren de vertoning op 12/5 met een gesprek met Junior Mthombeni, zoon van ANC-militant Maurice Mthombeni, die in de jaren ’60 naar Mechelen vluchtte en hier vanuit café Jambo anti-Apartheidsacties opzette.

Een avond in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL 

—–

In de jaren ’60 was Ernest Cole de eerste zwarte fotograaf die erin slaagde de misdaden van het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime in beeld vast te leggen en te verspreiden over de wereld: de beklijvende foto’s maken diepe indruk in de rest van de wereld, maar leiden er ook toe dat Cole op zijn 27ste noodgedwongen zijn vaderland moet ontvluchten, zijn negatieven meesmokkelend naar New York.

In de Verenigde Staten blijft hij de – al evenzeer achtergestelde – zwarte gemeenschappen fotograferen, maar op professioneel vlak dreigt hij helemaal in de vergetelheid te raken: in 1990 sterft hij, zo goed als vergeten en in armoede, enkele dagen na de vrijlating van Nelson Mandela.

Ook zijn negatieven lijken voor eeuwig verloren, tot in 2017 – ergens in de kluis van een Zweedse bank – 60.000 beelden worden teruggevonden.

afrika_filmfestival_LogoVoor regisseur Raoul Peck (van het al even indrukwekkende ‘I Am Not Your Negro’) het startpunt om deze onterecht vergeten meesterfotograaf en anti-racismeactivist weer de plaats te geven die hij rechtmatig verdiende.

Een uitmuntende en meeslepende docu, die zowel Continue reading “ERNEST COLE: LOST & FOUND (Raoul Peck)” »

VERMIGLIO (Maura Delpero)

Vermiglio_AfficheVertoning:
DINSDAG 13 MEI om 20u35 - tickets voor deze vertoning HIER!

 

TIP: koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

——-

Het is 1944: hoog in de Italiaanse Alpen ligt Vermiglio, een bergdorpje waar het strijdgewoel van de Tweede Wereldoorlog altijd ver van weg is gebleven.

Maar op een dag arriveert ene Pietro in het dorpje, een gedeserteerde soldaat die op de dool in het plaatsje is beland.

Zijn aankomst verandert de hele dynamiek in het tot dan zo rustige oord, en dan vooral in het gezin van de excentrieke, nukkige onderwijzer van het dorp. Want Lucia, de oudste van zijn drie dochters, wordt verliefd op de deserteur.
De twee worden al snel een gelukkig koppel, maar Lucia’s jongere zussen Ada en Flavia

voelen zich door haar in de steek gelaten…

‘Het verhaal van een oorlog, maar dan zonder bommen en gevechten,’ zo omschreef regisseuse Maura Delpero haar dramatische maar intens mooie familiekroniek.
De film is helemaal gebaseerd op personages uit haar eigen familie, prachtig vertolkt door (o.a.) Tommaso Ragno, Roberta Rovelli en Martina Scrinzi.

‘VERMIGLIO’ speelt zich af in de loop van vier seizoenen, tegen de (geweldig in beeld gebrachte) achtergrond van de machtige bergen die de bewoners (en ons) er constant aan Continue reading “VERMIGLIO (Maura Delpero)” »

TARDES DE SOLEDAD (Albert Serra)

Tardes_de_soledadVertoningen:
MAANDAG 19 MEI om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

DINSDAG 20 MEI om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

DINSDAG 27 MEI om 20u30 - tickets voor deze vertoning HIER!


TIP:
 koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

—-

Dé documentaire van het jaar, en als u het ons vraagt ook gewoon één van dé films van het jaar: het fenomenale ‘TARDES DE SOLEDAD’ van Albert Serra.

In deze prent volgen we het leven van Andrés Roca Rey: u misschien volstrekt onbekend, maar in de wereld van het stierenvechten een levende legende die – samen met zijn kleine maar hondstrouwe entourage van helpers en stierenvechtende sidekicks – van arena naar arena trekt om daar massa’s fans te betoveren. Door stieren af te slachten, want dat is nou eenmaal zijn missie.

De kritieken op de film liepen – zoals de met de écht goede films meestal gaat – waanzinnig uit elkaar: de ene zag er een vurige aanklacht tegen een bloederige traditie van gruwelijke dierenmishandeling in, de andere vond dat dat afschuwelijke gedrag net geglorifieerd werd, hier vond iemand het een evenwichtige weergave van de realiteit, en daar zag iemand het vooral als een potsierlijke, absurdistische komedie over onnozele, wrede macho-mannekes.

Het straffe is: dat is allemààl tegelijk waar, want regisseur Albert Serra was zo slim geen enkele commentaar bij de beelden te geven, en laat zo iedereen er het zijne van denken.

Dus jawel: wie argumenten tégen stierenvechten zoekt, vindt die à volonté in deze film, van de eerste minuut tot de allerlaatste. Het is onmiskenbaar wreedaardig, brutaal en bloederig, en dieren worden afgeslacht ter vermaak.

Maar tegelijk toont deze film ook de gracieuze choreografie binnen die brutaliteit, het extreem gestileerde ritueel, én de krankzinnige moed die iemand moet hebben om oog in oog met zo’n potentieel moorddadig beest te gaan staan (alleen al het geluid van de impact van de stieren jaagt de kijker angst aan).

Serra graaft tegelijk ook in de psyche van de torero: die viert het leven door keer op keer de dood te tarten, een contradictie die hij tot in het surrealistische doortrekt. Wanneer hij door een stier zwaar verwond wordt, is zijn eerste reflex niet een dokter (en een veiligere  Continue reading “TARDES DE SOLEDAD (Albert Serra)” »

UNE FEMME QUI PART (Ellen Vermeulen)

Une_Femme_Qui_Part
Vertoning:
MAANDAG 19 MEI om 20u40

TICKETS koopt u HIER!

 


TIP:
 koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

—–

In 1952 bereikte Marie-Louise Chapelle als eerste Franse vrouw een onbetreden top in het Himalayagebergte.
Chapelle was een opmerkelijke vrouw, die vijftig jaar lang de ene helft van het jaar een klassiek gezinsleven met man leefde, en die zich de andere helft terugtrok in het hooggebergte.

Het rijke archief van Marie-Louise was bestemd om na haar dood vernietigd te worden – als ‘ongewone’ vrouw was de familie kwaad op haar – maar haar sporen werden niet uitgewist: via een aangetrouwde oom kwam alles bij filmmaakster Ellen Vermeulen (van wie we eerder al ‘Inclusief’ vertoonden)  terecht.

Die probeerde deze opmerkelijke vrouw met een opmerkelijk leven beter te begrijpen, en besloot in 2022 Marie-Louises bergtocht naar 6.000 meter hoogte over te doen.

Het resultaat is gevat in ‘UNE FEMME QUI PART’, een film over de fysieke en mentale

Continue reading “UNE FEMME QUI PART (Ellen Vermeulen)” »

Het AFRIKA FILMFESTIVAL 2025!

Afrika_FilmfetsivalHet is ondertussen een zeer goede en lange traditie: aansluitend op het AFRIKA FILMFESTIVAL Leuven zorgt het Filmhuis ook in Mechelen elk jaar voor een greep uit de beste Afrikaanse filmproducties.

Speelfilms, kortfilms, documentaires, films uit Afrika zelf én uit de Afrikaanse diaspora: ze komen allemaal aan bod, waar kan omgeven door randactiviteiten, Q&A’s en boeiende nabesprekingen.
Dit jaar alvast op de affiche (meer volgt):

Ernest_Cole_PosterERNEST COLE: LOST & FOUND

De cruciale docu over Ernest Cole, de eerste zwarte fotograaf die erin slaagde de misdaden van het Apartheidsregime op foto vast te leggen. De iconisch geworden beelden veroorzaakten destijds een schokgolf, maar Cole zelf moest vluchten en stierf berooid en zo goed als vergeten in de VS.

Met deze schitterende docu wordt de man én zijn werk in ere hersteld, en tegelijk de schandvlek van de Apartheid in herinnering gebracht.
In Cannes terecht bekroond als Beste Documentaire.

Deze vertoning wordt gecombineerd met een gesprek met Junior Mthombeni, zoon van anti-Apartheidsactivist Maurice, die in de jaren ’60 Zuid-Afrika ontvluchtte en in Mechelen terechtkwam.

ALLE INFO, TRAILER, VERTONINGSDATA & TICKETS HIER!

——–

Nkondi_ 2025NKONDI

Uitmuntende, prachtig getekende Belgische animatiekortfilm van Frederik en Michael Palmaers en Daniel Cattier over een Nkondi-beeld: krachtige mystieke spijkerbeelden waarmee de geest van kwaadwilligen achtervolgd kan worden.

In dit geval incarneert een door een soldaat gedode slaaf uit het Leopold II-schrikbewind in zo’n beeld om wraak te nemen op de koloniale machthebbers…

INFO & VERTONINGSDATA HIER!

——

KakunguKAKUNGU

Halflange docu waarin Don Moussa Pandzou, Job van Nieuwenhove en Adriaan De Loore de sporen volgen van het Kakungu-masker dat in 2022 door Koning Filip aan Congo teruggegeven werd.

Het masker behoorde toe aan het Suku-volk uit de regio Kwango, maar stond sinds de jaren ’50 in het Afrika-museum in Tervuren.

Hoe kijken de Congolezen – in het land zelf, maar ook in België – naar restitutie, en hoe moeten we omgaan met het gedeelde koloniale verleden?

Deze vertoning wordt gevolgd door een panelgesprek met Don Pandzou.

INFO HIER!

——

Goodbye_Julia_PosterGOODBYE JULIA

Een ijzingwekkend spannende thriller, politiek epos en melodrama in één: ‘GOODBYE JULIA’ is het ongelooflijk sterke debuut van de Soedanese regisseur Mohamed Kordofani, die voor zijn film dan wereldwijd viersterrenrecensies ontving én als eerste Soedanese regisseur in Cannes bekroond werd.
Aanrader!

ALLE INFO, TRAILER, VERTONINGSDATA & TICKETS HIER!

afrika_filmfestival_Logo

GOODBYE JULIA (Mohamed Kordofani)

Goodbye_Julia_Poster
Vertoning:
DINSDAG 20 MEI om 20u30 – tickets voor deze vertoning HIER!

 

TIP: koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

Een vertoning in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL
——

Een ijzingwekkend spannende thriller, een politiek epos en een melodrama in één: ‘GOODBYE JULIA’ is een ongelooflijk sterk debuut van de Soedanese regisseur Mohamed Kordofani, die voor zijn film dan ook wereldwijd viersterrenrecensies ontving.

Het verhaal draait rond Mona, een gepensioneerde zangeres die na het verdoezelen van een moord uit schuldgevoel Julia (de weduwe van het slachtoffer) en Daniel (zijn zoon) in huis neemt.
Ironisch genoeg wordt de band tussen de twee vrouwen al snel zeer hecht, maar uiteraard

afrika_filmfestival_Logodurft Mona haar misdaden niet op te biechten tegen haar twee nieuwe huisgenoten. Integendeel: ze probeert net heel hard om haar verleden helemaal achter zich te laten.

Alleen zorgt zowel de situatie in het huishouden als in het onstabiele land ervoor dat ze een confrontatie misschien wel onder ogen moét zien…

‘GOODBYE JULIA’ is een geweldig sterk universeel drama over schuld, spijt, boete en vergiffenis, en tegelijk een film die de gespannen en gecompliceerde situatie tussen Noord- en Zuid-Soedan naar een intiem, persoonlijk en menselijk niveau vertaalt.
Aanrader!

De film werd als eerste Soedanese prent bekroond in Cannes, en won ook de Continue reading “GOODBYE JULIA (Mohamed Kordofani)” »

NKONDI

Nkondi_ 2025Vertoning:
MAANDAG 26 MEI om 18u30 – tickets voor deze vertoning HIER!

(ticket is ook geldig voor ‘KAKUNGU’ om 19u00)

 

——

Uitmuntende, prachtig getekende Belgische animatiekortfilm van Frederik en Michael Palmaers en Daniel Cattier over een Nkondi-beeld: krachtige mystieke spijkerbeelden waarmee de geest van kwaadwilligen achtervolgd kan worden.

In dit geval incarneert een door een soldaat gedode slaaf uit het Leopold II-schrikbewind in zo’n beeld om wraak te nemen op de koloniale machthebbers…

NKONDI
Regie: Frederik Palmaers, Michael Palmaers en Daniel Cattier
B 2025, 30 min.

Vertoning:
MAANDAG 26 MEI om 18u30 – tickets voor deze vertoning HIER!
(ticket is ook geldig voor ‘KAKUNGU’ om 19u00)

Een vertoning in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL!

afrika_filmfestival_Logo

KAKUNGU

AFFICHE KAKUNGU A3_1-2
Vertoning:
MAANDAG 26 MEI om 19u00 - tickets voor deze vertoning HIER!

(tickets zijn ook geldig voor de voorafgaande vertoning van
‘NKONDI’ om 18u30!)

 

 

——

Halflange docu waarin Don Moussa Pandzou, Job van Nieuwenhove en Adriaan De Loore de sporen volgen van het Kakungu-masker dat in 2022 door Koning Filip aan Congo teruggegeven werd.

Het masker behoorde toe aan het Suku-volk uit de regio Kwango, maar stond sinds de jaren ’50 in het Afrika-museum in Tervuren.

Hoe kijken de Congolezen – in het land zelf, maar ook in België – naar restitutie, en hoe moeten we omgaan met het gedeelde koloniale verleden?

KAKUNGU
Regie: Don Moussa Pandzou, Job van Nieuwenhove en Adriaan De Loore
B 2025, 30 min.

Vertoning:
MAANDAG 26 MEI om 19u00 - tickets voor deze vertoning HIER!
(tickets zijn ook geldig voor de voorafgaande vertoning van ‘NKONDI’ om 18u30!)

Deze vertoning gevolgd door een panelgesprek met Don Pandzou!
Meer info hierover volgt.

afrika_filmfestival_Logo

THE SEED OF THE SACRED FIG (Mohammad Rasoulof)

The-Seed-of-the-Sacred-Fig-Dutch-Poster
Vertoningen (let op het ongewone beginuur!):
– MAANDAG 26 MEI om 19u30- tickets voor deze vertoning HIER!


TIP:
 koop eerst HIER! onze Seizoenskaart 2024-25, en geniet zo tot het einde van ons seizoen (geldig tot 31 augustus) van 2 euro korting op onze reguliere vertoningen!

 

—–
Het fenomenale, ijzingwekkend spannende ‘THE SEED OF THE SACRED FIG’ draait rond Iman, een ambitieuze Iraanse advocaat die zijn gezin als een ware patriarch regeert.

Wanneer hij promotie maakt en benoemd wordt tot onderzoeksrechter bij de Revolutionaire Rechtbank in Teheran stijgt hij niet alleen op de sociale en financiële ladder, maar maakt hij zijn huisgenoten ook haarfijn duidelijk wat van hen verwacht wordt nu zijn ster rijzende is: zijn vrouw en zijn twee tienerdochters worden geacht zich aan alle regels te houden.

Maar buiten de deur escaleren de anti-regimeprotesten in het land, en de druk op Iman dreigt om te slaan in paranoia. Wanneer zijn pistool verdwijnt, verdenkt hij meteen zijn

vrouw en dochters.

De drastische maatregelen die hij daarop neemt, doen de spanning in het gezin alleen maar méér oplopen…

‘THE SEED OF THE SACRED FIG’ is een zenuwslopend spannende film die de kijker meer dan twee uur aan zijn stoel genageld houdt – een unieke maar perfecte combinatie tussen een meeslepende thriller, een familiedrama en een onderhuids politiek verhaal (de fragmenten van de straatprotesten zijn opgenomen tijdens de echte manifestaties).

Helaas zaten de ayatollahs niet écht te wachten op een bijzonder straffe film die aan hun poten zaagt: nog voor de première kreeg regisseur Mohammad Rasoulof (die eerder al het geweldige ‘A Man of Integrity’ en ‘There Is No Evil’ maakte) een Continue reading “THE SEED OF THE SACRED FIG (Mohammad Rasoulof)” »