PICCOLO CORPO (Laura Samani)

PiccoloCorpo_VedetteVertoningen:
MAANDAG 26 SEPTEMBER om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

DINSDAG 27 SEPTEMBER om 20u45 - tickets voor deze vertoning HIER!

DINSDAG 4 OKTOBER om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

 


TIP:
koop eerst HIER een Filmhuis-seizoenskaart en bespaar zo twee euro per ticket!

—–
Italië, ergens rond het jaar 1900.
De jonge Agata bevalt in een klein vissersdorpje van een doodgeboren kindje.
Een tragedie die nog wordt verhevigd doordat het meisje niet mag begraven worden in gewijde grond – iets dat volgens de katholieke leer alleen voorbehouden is aan gedoopte kinderen.

De enige hoop die Agata nog rest is een mirakel waarbij het lichaampje van haar kind even terug tot leven wordt gewekt – één ademstoot volstaat om gedoopt te worden. Het is die

sprankel hoop die Agata ertoe aanzet op haar eentje in het land op zoek te gaan naar iemand die dat mirakel kan voltrekken.
Een gevaarlijke tocht, waarin ze moet strijden tegen zowel de natuurelementen als tegen de vooroordelen van de bewoners…

Laura Samani leverde met ‘PICCOLO CORPO’ een ijzersterke, bijna sprookjesachtige debuutfilm af: tegen de achtergrond van het tegelijk adembenemend mooie én uitermate intimiderende Italiaanse landschap wordt de kijker meegevoerd in een vertelling over Continue reading “PICCOLO CORPO (Laura Samani)” »

HONEYLAND

HoneylandVertoning:
MAANDAG 26 SEPTEMBER om 20u30

Deze vertoning wordt voor de belangstellenden vanaf 20u15 ingeleid door Leo De Weerdt sj

ONLINE-TICKETS voor deze vertoning HIER!

———

‘De helft voor mij, de andere helft laat ik aan de bijen.’

Onder dat ‘eerlijk delen’-motto wint imker Hatidze al haar hele leven honing van de bijen op de bergflanken in Noord-Macedonië, honing die ze dan verkoopt op de markt in de streek: een bezigheid die haar nét voldoende geld oplevert om te voorzien in het levensonderhoud van haarzelf en van haar stokoude, bedlegerige moeder.

Het bijna middeleeuwse, voortkabbelende bestaan van Hatidze wordt echter grondig door elkaar geschud wanneer op een dag een kroostrijke en behoorlijk luidruchtige Turkse familie met hun trailer (en hun kudde koeien) met veel kabaal naast haar schamele woning neerstrijkt.

De Turkse familie ziet meteen ook brood in de honingverkoop, maar houdt er bij de oogst een heel ander motto op na dan Hatidze: pakken wat er te pakken valt, verdoemme!

Met als gevolg dat het broze evenwicht tussen mens en natuur meteen compleet verstoord raakt, en Hatidze in haar bestaan bedreigd wordt…

‘Honeyland’ is een wondermooie (zij het soms harde) film die zich lijkt af te spelen in een wereld zéér ver van de onze, maar die wél fundamentele vragen opwerpt over hoe ook  Continue reading “HONEYLAND” »

LAS BESTIAS (Rodrigo Sorogoyen)

las-bestas-poster
Vertoningen:
- DINSDAG 27 SEPTEMBER om 18u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

– MAANDAG 10 OKTOBER om 20u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

- DINSDAG 18 OKTOBER om 20u30 - tickets voor deze vertoning HIER!


TIP:
koop eerst HIER een Filmhuis-seizoenskaart en bespaar zo twee euro per ticket!

 

—-
Antoine en Olga zijn een Frans koppel dat genoeg heeft van de moderne jachtige maatschappij: allebei willen ze in meer harmonie met de natuur gaan leven. Die rust en natuur vinden ze in een klein Spaans bergdorpje, ergens in Galicië, waar ze zich als bioboeren gaan vestigen.

Maar hoe idyllisch de omgeving en hun plan ook, het contact met de buren, de beenharde broers Xan en Lorenzo, verloopt niet zo natuurlijk harmonisch.

En die ongemakkelijke relatie loopt verder uit de hand wanneer er plannen voor een groot windturbineproject in het dorpje op tafel komen te liggen: de verarmde Xan en Lorenzo willen maar al te graag op de lucratieve deal ingaan, terwijl Antoine en Olga net naar het dorpje zijn verhuisd om van de natuur te genieten, niet om tussen de windturbines te leven. Stukje bij beetje loopt de bittere split tussen de autochtone bewoners en ‘de Fransozen’ verder en verder uit de hand…

Met ‘LAS BESTIAS’ heeft Rodrigo Sorogoyen een fantastische, extreem beklemmende en wurgend spannende thriller gemaakt waarin niks of niemand clichématig zwart-wit is: idealistische bioboeren die uiteraard vóór groene energie zijn (tot er tien windturbines

achter hun pesticidevrij veld dreigen op te doemen) of conservatieve autochtone keikoppen die nooit iets van die groene nieuwlichterij moesten weten (tot blijkt dat ze een aardige cent aan de green deal rond zo’n turbine kunnen verdienen), yep, niémand van ons is honderd procent heilig of honderd procent slecht – en nergens komt dat beter tot uiting dan in een gruwelijk uit de hand lopende burenruzie.

De film werd vaagweg geïnspireerd door het gelijkaardige, waargebeurde verhaal van de Nederlander Martin Verfondern, die met zijn echtgenote naar Galicië verhuisde om er Continue reading “LAS BESTIAS (Rodrigo Sorogoyen)” »

OPEN CINEMA

Bij Filmhuis Mechelen belééf je cinema. Van nieuwe titels tot zeldzame parels en inspirerende programma’s.

Op MAANDAG 3 en DINSDAG 4 OKTOBER is het Filmhuis één van de 21 Vlaamse en Brusselse bioscopen en filmvertoners die verrassen met hun gevarieerde aanbod.
Allemaal samen, allemaal net dat tikkeltje anders.

Welkom op dit magische moment.
Welkom tijdens OPEN CINEMA.

OpenCinema_tag

We presenteren u twee avonden lang cinema in al zijn vormen, genres en formaten, met maar één rode draad (zijnde: kwaliteit) en telkens voor de prijs van één ticket.

Als u ons nog niet zou kennen, is dit dus het ideale moment om te komen ontdekken waar het Filmhuis voor staat, al 45 jaar lang.

En als u ons wel kent, dan weet u dat dit weer twee unieke Filmhuisavonden worden, vol fantastische films, fijne ontdekkingen, boeiende omkadering én leuk napraten in de bar.

PROGRAMMA MAANDAG 3 OKTOBER:
Vanaf 17u30:
– rondleidingen in de projectiecabine (17u30-18u45)
– expo 45 JAAR FILMHUIS (doorlopend)
Filmhuis old school, met 8mm-, 16mm- en 35mm-projecties!

Om 19u00: Art & Film: ‘SATURNUS’ (Ludo Mich), in aanwezigheid van de regisseur!
Om 20u30: ‘RELATOS SALVAJES’ (Damian Szifron)

Tickets maandag: 5 euro (wie een ticket voor één film koopt, mag gratis bij de andere binnen)

De expo en rondleidingen zijn gratis toegankelijk.

PROGRAMMA DINSDAG 4 OKTOBER:
Vanaf 17u30:
– rondleidingen in de projectiecabine (17u30-18u15)
– expo 45 JAAR FILMHUIS (doorlopend)
– Filmhuis old school, met 8mm-, 16mm- en 35mm-projecties!

Om 18u30: ‘PICCOLO CORPO’ (Laura Samani)
Om 20u15: klassieker: ‘MENSCHEN AM SONNTAG’ (Robert Siodmak, Billy Wilder, Fred Zinneman e.a.)

Tickets dinsdag: 5 euro (met seizoenskaart) / 7 euro (zonder seizoenskaart). Wie een ticket voor één film koopt, mag gratis bij de andere binnen.

De expo en rondleidingen zijn gratis toegankelijk.

vaf_logoOPEN CINEMA wordt georganiseerd met de steun van het VAF.

Open Cinema: Art & Film #01: SATURNUS (Ludo Mich)

SaturnusVertoning:
MAANDAG 3 OKTOBER om 19u00

In aanwezigheid van regisseur Ludo Mich!

 

ONLINE-TICKETS weldra beschikbaar

—–
Nadat hij eind jaren 50 als 14-jarige snotneus Yves Klein had ontmoet, en nadat hij begin jaren ’60 Floris Jespers en Vic Gentils had geassisteerd, maakte Ludo Mich in de sixties zélf naam met wilde, kleurrijke en anarchistische performance art in de sfeer van Fluxus: nu eens bespeelde hij de zelfontworpen Michofoon, dan weer liep hij als ‘Mich Elektriek’ door de stad in een zilveren pak vol brandende lampen, zette hij zichzelf te koop voor een zacht prijsje, experimenteerde hij met elektronische muziek via foto-elektrische cellen of verzon hij de spraakmakende mode-happenings voor de kledingcollecties van zijn echtgenote, ontwerpster Ann Salens.

Wanneer hij zich eind jaren ’60 op het filmen stort, doet hij dat met dezelfde humor, overgave en vrije geest als in zijn performances.
Het levert een reeks undergroundfilms op waar de meeste critici zich destijds geen raad mee wisten: de ene is gechoqueerd (blote mensen!), de andere gedegouteerd (blote mensen met een hangbuik!) en nog anderen weten niet wat ervan te maken.
Maar ondertussen worden zijn films wel geselecteerd voor de Biënnale van Parijs, en getipt door Werner Herzog….

Eén van die films is ‘SATURNUS’, misschien wel zijn beste.
De film begint wanneer vanuit de ruimte rare geluiden worden opgepikt, en nog meer bizarre beelden…

OpenCinema_tag

Die signalen blijken afkomstig van een maan van de planeet Saturnus, waar een bonte bende personages leeft en in een onverstaanbare taal communiceert (al zal de goede luisteraar horen dat het om Lingala gaat).

Passeren de revue: een koning en koningin, een prins en prinses, een gladiator (vertolkt door Guillaume Bijl!), een dokter (óók vertolkt door Guillaume Bijl), bosjesvrouwen (o.a. Nicole Van Goethem, die enkele jaren later zelf een Oscar voor de Beste Animatiefilm Continue reading “Open Cinema: Art & Film #01: SATURNUS (Ludo Mich)” »

Open Cinema: RELATOS SALVAJES (WILD TALES) (Damian Szifron)

Relatos_Salvajes_poster
Vertoning:
MAANDAG 3 OKTOBER om 20u30

ONLINE-TICKETS weldra beschikbaar

——

Fans van Pedro Almodovar, aandacht!
Het geweldige ‘RELATOS SALVAJES’ (of in het Engels: ‘Wild Tales’) is géén film van Almodovar, maar het had er wel één kunnen zijn!

In die mening worden we overigens bijgetreden door Almodovar zélf, die deze geweldige film van de Argentijn Damian Szifron producete.

‘RELATOS SALVAJES’ biedt perfect wat de titel belooft: de kijker krijgt zes verschillende, zéér wilde verhalen voorgeschoteld, propvol zwarte tot inktzwarte humor.

Elke episode werd door Szifron gebouwd rond situaties die we in ons dagelijkse, jachtige leven allemaal meemaken. U weet wel: zo’n eikel in een foute auto die het nodig vindt tegen hoge snelheid agressief te komen bumperkleven, bijvoorbeeld.
Of een parkeerwachter die u een onterechte en/of belachelijke parkeerboete aansmeert terwijl u gewoon even een bestelling bij de bakker ging afhalen.
Een bureaucraat die u van achter zijn loket het leven zuur maakt – achter veiligheidsglas natuurlijk, zodat u hem niet op z’n bek kunt timmeren, hoewel hij dat ruimschoots verdient.
Ook een klassieker: de al jaren onderhuids sudderende familieruzie die gênant komt bovendrijven op een trouwfeest.

OpenCinema_tagSzifron verzamelde zes van deze zéér herkenbare, zéér irritante en zéér frustrerende situaties uit ons moderne leven, en laat ons meegenieten van wat er kan gebeuren wanneer sukkels zoals u en ik maar lang genoeg het bloed van onder de nagels gepest wordt door flikken, politici, parkeerwachters, parvenu’s, advocaten, gebakken lucht-verkopers en al dan niet toekomstige echtgenoten (m/v) en andere familieleden.

Blinde woede? Yés!
Compleet uit de hand lopende toestanden? You bet!
Botte agressie? Soms.
Hilarische humor (toch voor wie er zelf niet bij betrokken is)? Altijd!

Szifron blijkt een uiterst vaardige en snedige regisseur die er aldoor flink de vaart Continue reading “Open Cinema: RELATOS SALVAJES (WILD TALES) (Damian Szifron)” »

NOWHERE SPECIAL (Uberto Pasolini)

Nowhere_special_pVertoningen:
MAANDAG 10 OKTOBER om 18u30
DINSDAG 11 OKTOBER om 18u30
MAANDAG 17 OKTOBER om 20u30

ONLINE-TICKETS weldra beschikbaar

TIP: koop eerst HIER een Filmhuis-seizoenskaart en bespaar zo twee euro per ticket!

 

 

—–

John is een 35-jarige alleenstaande glazenwasser in Noord-Ierland die de zorg heeft over Michael, zijn zoontje van vier.

Met zijn karige inkomen probeert John zijn zoon de best mogelijke jeugd te geven, maar de toekomst van het kind oogt uiterst onzeker: John heeft immers te horen gekregen dat hij niet lang meer te leven heeft.
Terwijl hij de kleine omzichtig probeert te beschermen tegen de harde, dreigende realiteit gaat hij zelf op zoek naar pleegouders die zijn oogappel in een ander, warm nest kunnen opvoeden na zijn dood.

John denkt te weten wat hij van pleegouders verlangt en krijgt hulp van het adoptiebureau, maar de korte bezoeken die vader en zoon aan de kandidaat-pleeggezinnen brengen, leiden alleen maar tot gigantische twijfels bij John en de vol vragen zittende Michael: bij

geen enkel gezin dat ze bezoeken lijken de puzzelstukjes samen te vallen. En bovendien: weet hij wel écht wat het beste is voor zijn zoon?

Toch moet John onherroepelijk tot een beslissing komen, want elke dag uitstel maakt de keuze alleen maar nijpender

Met het op ware feiten gebaseerde ‘NOWHERE SPECIAL’ maakte Uberto Pasolini een film die zeer lang nazindert: het verhaal is innig warm en hartverscheurend tegelijk, en de chemie tussen James Norton (als John) en Daniel Lamont (als zijn vierjarig zoontje Continue reading “NOWHERE SPECIAL (Uberto Pasolini)” »

LA NUIT DU 12 (Dominik Moll)

la-nuit-du-12-poster

Vertoning:
- DINSDAG 11 OKTOBER om 20u30 - tickets voor deze vertoning HIER!

 

TIP: koop eerst HIER een Filmhuis-seizoenskaart en bespaar zo twee euro per ticket!

—–

Veel films maakt Dominik Moll niet, maar telkens àls hij een film maakt, is het er altijd weer boénk op: zéér lang geleden serveerde het Filmhuis u zijn adembenemende, inktzwart-grappige debuut ‘Harry, Un Ami Qui Vous Veut Du Bien’, en voor corona kon u bij ons zijn waanzinnig straf in elkaar stekende ‘Seules Les Bêtes’ komen ontdekken.

En nu hebben we voor u zijn gloednieuwe ‘La Nuit du 12′ klaarstaan, een film die door critici her en der al werd omschreven als het Franse antwoord op ‘Twin Peaks’.
Nu moet u critici natuurlijk nooit helemààl geloven, maar in dit geval valt er iets voor de vergelijking te zeggen: ook hier gaat het om een behoorlijk politieonderzoek naar de akelige moord op een jonge vrouw.

De Laura Palmer van dienst heet hier Clara, en is – op de terugweg na een avondje stappen met vrienden – vlakbij haar huis levend verbrand teruggevonden.
Niet alleen zijn er een pak verdachten van de horribele moord (Clara bleek er nogal veel vriendjes tegelijk op na te houden), er is eigenlijk vooral geen echt goed spoor voor de

flikken, ook niet na eindeloze verhoren. Zo ongeveer het énige wat ze met zekerheid kunnen vaststellen: het misdrijf heeft plaatsgevonden in de nacht van de 12de…

De onmacht en frustratie maakt dat de zaak voor rechercheur Yohan en zijn collega Marceau uitgroeit tot een ware obsessie.

Moll speelt in ‘LA NUIT DU 12′ met zowat alle clichés van de thriller en de Franse policier (van het good cop/bad cop-duo tot de klassieke ondervragingsscènes), maar gebruikt ze vooral om de kijker constant op het verkeerde been te zetten: deze film gaat evenzeer over Continue reading “LA NUIT DU 12 (Dominik Moll)” »

Green Screen: DUTY OF CARE (Nic Balthazar)

Duty-of-Care_poster

Vertoning:
MAANDAG 17 OKTOBER om 19u00

 

ONLINE-TICKETS weldra beschikbaar

 

 

——-
Al enkele decennia trekken wetenschappers aan elke mogelijke alarmbel over de toestand van het milieu en ons klimaat.
Al even lang worden er betogingen georganiseerd, acties opgezet en petities ondertekend dat het een lieve aard heeft, maar driewerf helaas: we lijken met zijn allen tóch regelrecht het klimaat-ravijn in te lopen – we zijn inmiddels al zover dat zelfs de VN een ‘code rood’-waarschuwing voor de mensheid uitschreef.

Maar ondanks de urgentie van de situatie en ronkende intentieverklaringen bleven onze politici de écht essentiële maatregelen schuwen, en mocht de industrie vrolijk zijn vervuilende gangetje blijven gaan.

Daarom probeerde de Nederlandse advocaat Roger Cox in 2015 een nieuw actiemiddel uit: waarom de overheid niet voor de rechtbank brengen?
De overheid (en bij uitbreiding iedereen met een grote verantwoordelijkheid) heeft immers

een ‘duty of care’ – een zorgplicht voor de huidige én de toekomstige bewoners van deze planeet.

Zijn klimaatzaak werd vooraf nog vooral bekeken als een soort mediastunt met geen kans op slagen, maar zie: tot verbazing van de vele sceptici oordeelde de rechter – in de stijl van de beste courtroom drama’s – dat David wel degelijk juridisch gelijk had in zijn zaak tegen Goliath.
De uitspraak zorgde niet alleen voor wereldnieuws, maar gaf Cox ook meteen juridische Continue reading “Green Screen: DUTY OF CARE (Nic Balthazar)” »

Kinderfilmontbijt: DE BESTE VERJAARDAG OOIT

de beste verjaardag ooit poster lrZONDAG 16 OKTOBER
Ontbijt vanaf 10u00
Film om 11u00

Tickets voor de film alleen zijn apart verkrijgbaar.

Voor het ontbijt is reserveren verplicht, ten laatste de woensdag voor de vertoning.

TICKETS voor film (met of zonder ontbijt) koopt u HIER!

Richtleeftijd: 4+

——

De verjaardag van Kareltje het konijn belooft de beste ooit te worden: er zijn cadeautjes, worteltaart én een picknick bij het meer!

Maar uitgerekend vandaag wordt zijn kleine zusje ziek en moet ze halsoverkop naar de dokter. Kareltje is vastbesloten: dit zal zijn verjaardag niet verpesten!

Koppig vertrekt hij naar oma, die aan de andere kant van het bos woont. Een avontuurlijke tocht, waarbij hij onderweg gelukkig hulp krijgt van zijn vrienden Monika en Bello de hond. Zijn verjaardag verloopt anders dan verwacht, maar zou hij tóch nog leuk kunnen worden?

Deze kleurrijke animatiefilm is gebaseerd op de razend populaire Duitse prentenboeken van Rotraut Susanne Berner over Kareltje het konijn.

Beleef dit spannende en herkenbare avontuur uit de leefwereld van kleuters.

REKKERDE BESTE VERJAARDAG OOIT
Regie: Michael Ekblad
D-NL-Zweden, 70 minuten

ZONDAG 16 OKTOBER
Ontbijt vanaf 10u00
Film om 11u00

TICKETS voor film met of zonder ontbijt koopt u HIER!

Tickets voor de film alleen zijn apart verkrijgbaar. Voor het ontbijt is reserveren verplicht, ten Continue reading “Kinderfilmontbijt: DE BESTE VERJAARDAG OOIT” »