MAANDAG 8/4/2019: WERK OHNE AUTOR

werk_ohne_autor
Vertoning:
MAANDAG 8 APRIL om 19u00.

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen.

 

——

Florian Henckel von Donnersmarck – regisseur van de moderne klassieker ‘Das Leben der Anderen’ – baseerde zich voor zijn nieuwste op het leven van Gerhard Richter, wellicht Duitslands beste naoorlogse schilder.

Het resultaat is een fantastische, epische prent die meer dan dertig jaar Duitse geschiedenis overspant en die meer dan drie uur (!!) duurt, maar die toch geen seconde te lang is: integendeel zelfs, want ‘Werk Ohne Autor’ zoeft voorbij als een kortfilm.

Kurt Barnert is een talentvolle Oost-Duitse artiest die twee dictaturen heeft meegemaakt: het Nazisme bezorgde hem een kindertrauma dat hem nog altijd achtervolgt, en na de

oorlog – onder het communisme – wordt zijn gigantische artistiek talent in een akelig smal sociaal-realistisch corset gedwongen.

Ook op persoonlijk vlak loopt het niet lekker: hij is ervan overtuigd met collega-kunststudente Ellie de liefde van zijn leven gevonden te hebben, maar haar vader – een

bekende, invloedrijke arts – is zwaar gekant tegen hun relatie.
De twee vluchtten uiteindelijk naar het Westen, waar Barnert er met een leugen in slaagt aan de roemruchte Academie van Düsseldorf toegelaten te worden.

Daar herkent zijn prof (gemodelleerd naar Joseph Beuys) meteen zijn enorme talent, alleen slaagt Barnert er ook na lang proberen maar niet in een eigen stijl te ontwikkelen: alles wat hij maakt bestaat uit fletse tweedehands kunstideetjes, pseudo-hippe provocaties en slechte imitaties van andere artiesten. Tot zijn kunstenaarsoog toevallig valt op iets dat hem écht interesseert: een artikel over een Nazi-dokter…

Net als het even fantastische ‘Cold War’ schetst ‘Werk Ohne Autor’ een persoonlijk (liefdes)verhaal tegen de achtergrond van het grote historische kader, maar waar in ‘Cold War’ de muziek centraal stond, draait hier alles om de kunst.

Behalve een spannend, intrigerend en persoonlijk verhaal is ‘Werk Ohne Autor’ ook een visuele parel, dankzij de prachtige beelden van Caleb Deschanel. Niet te missen!

OPGELET: door de lengte van deze film, start de vertoning uitzonderlijk om 19u00!

WERK OHNE AUTOR
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
D 2018, 188 min.
Vertoning:
MAANDAG 8 APRIL om 19u00.