DONBASS (Sergei Loznitsa)

donbass-affiche-70x100-1

Volgens de oude politieke grenzen is Donbass – een mijngebied in het Oosten van Oekraïne – een deel van Oekraïne.

Maar dat zien de Russen anders: net zoals de Krim vinden ze dat het gebied hen toebehoort.

En dus woedt er in de streek nu een oorlog, zij het een zeer bizarre oorlog: ja, er wordt nog ‘gewoon’ ouderwets gevochten, maar tegelijk woedt er ook een hybride oorlog, waarbij bendes moordend en plunderend rondtrekken, en waarin de verspreiding van vaak ronduit grotesk fake news een cruciale rol speelt: oorlog heet er ‘vrede’, platte propaganda heet er ‘nieuws’ en pure haat wordt er als ‘liefde’ omschreven.

En wie geen blinde patriot is, is uiteraard een ‘fascist’ of een ‘verrader’ (of een ‘fascistische verrader’, uiteraard).

Wie door Donbass trekt, komt terecht in één groot cynisch, surrealistisch spel, waar de waarheid in scène blijkt te zijn gezet, en waar de leugen voor waar wordt aangenomen.

Sergei Loznitsa (‘A Gentle Creature’) schetst in dertien losse scènes een beeld van het chaotische, zeg maar barbaarse leven in Donbass, waar de bevolking in een pikzwarte, nooit meer eindigende absurde sketch van Monty Python lijkt te zijn terechtgekomen.
Alle ooit zo geroemde moderne menselijke waarden lijken er hopeloos verloren, en wat erger is: dat lijkt niemand iets te kunnen schelen.

Voor zijn film baseerde Loznitsa zich overigens op fake news-filmpjes die hij op YouTube vond, en die hij doorspekte met flink wat galgenhumor, het laatste menselijke schild tegen de barbarij.

DONBASS
Regie: Sergei Loznitsa
UKR-D-F 2019, 120 min.

Vertoning:
DINSDAG 9 APRIL 2019 
om 18u30
MAANDAG 15 APRIL 2019 om 20u30.

De pers over ‘Donbass':

‘De Oekraïnse cineast Sergei Loznitsa blijft onvermoeibaar speuren naar de belabberdste kanten van de mens.’ (****) - de Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/donbass-houdt-koelbloedig-afstand-maar-sleept-je-toch-almaar-dieper-de-hel-in-vier-sterren-~ba5b1683/

‘A freakish fake news kaleidoscope of Ukrainian civil war’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2018/may/10/donbass-review-cannes-2018-sergei-loznitsa

‘Sergei Loznitsa’s body of work is indispensable’ – Variety
https://variety.com/2018/film/reviews/donbass-review-1202804243/

‘Savage stuff. A sprawling black comedy with a vast ensemble cast, it evokes a chaotic state of social breakdown.’ - Screen Daily

‘Er zijn weinig films die zo nauw betrokken zijn bij deze oorlog aan de rand van Europa. Het is pijnlijk dat hij niet ruimer in onze cinema”s te zien is.’ - De Standaard