Classics Restored: LOST HIGHWAY (David Lynch)

lost-highway0

Yés!
David Lynch‘ meesterlijke film noir ‘Lost Highway’ wordt bijna 25 jaar na de originele release opnieuw in België uitgebracht, en bovendien gebeurt dat in een helemaal digitaal gerestaureerde versie.

Wie de film destijds in het Filmhuis zag kan hem komen herontdekken, wie nog niet geboren was moet hem komen ontdekken.

De plot van de film blijft ook een kwarteeuw na datum even ondoordringbaar, sexy en mysterieus: één gedeelte van het verhaal gaat over jazzsaxofonist Fred Madison, die op een dag de cryptische boodschap krijgt dat ‘Dick Laurent dood is’.

Bovendien ontvangen hij en zijn vrouw Renée akelige videotapes, waarin iemand blijkbaar stiekem hun eigen huis gefilmd heeft…

Het andere gedeelte van het verhaal gaat over Pete Drayton, de favoriete automecanicien van gangsterbaas Mr. Eddy. Wanneer Mr. Eddy op een dag met zijn duizelingwekkende maîtresse Alice Wakefield in de garage  arriveert, slaat de vonk over tussen de mecanicien en de femme fatale.

Zoek geen logica in de wijze waarop David Lynch beide verhalen in elkaar weefde: als een jazzmuzikant regisseerde hij ‘Lost Highway’ op een stream of conscious-achtige wijze, en het resultaat is een boze koortsdroom van een film: de ene seconde zit je te gieren van het lachen (de bumperklever-scène!), een halve minuut later zit je te beven van de spanning.

De ene seconde zit je te genieten van Angelo Badalamenti‘s zalige droomsoundtrack, een halve minuut later krijg je Trent Reznor, Marilyn Manson of Rammstein vol in je maag geramd.
De ene seconde lig je in bed met een droomvrouw, maar als je goed kijkt blijkt ze een bijzondere akelige, lijkbleke Mystery Man te zijn.

Kortom: we kunnen proberen te schrijven wat we willen, maar wat we u willen duidelijk maken is dat u deze film eigenlijk niet te beschrijven is, en dat u hem vooral moet zién en voélen.

De personages zijn alvast stuk voor stuk onvergetelijk: Patricia Arquette speelt bijvoorbeeld een gewéldige dubbele hoofdrol, en Robert Loggia is onovertroffen als de maffieuze zot Mr. Eddy.
Het camerawerk is van Peter Deming.
Een unieke kans om deze absolute cultklassieker te (her)ontdekken!

LOST HIGHWAY (gerestaureerde versie)
Regie: David Lynch
USA-F 1997, 134 min.

Bekijk hier de fantastische titelsequentie van ‘Lost Highway’, ontworpen door Jay Johnson:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 2 APRIL 2019 om 20u30

Een inleiding van Mark Kermode (Channel 4):

En nog een interview met David Lynch over de film: