08/1/2013: DETACHMENT

Detachment afbeeldingKort samengevat: Henry Barthes is een interim-leerkracht die zijn zoveelste tijdelijke opdracht krijgt.

Dit keer is zijn nieuwe werkgever-voor-drie-weken een probleemschool in een buitenwijk van New York.

Henry heeft echter al lang de knop in zijn hoofd omgedraaid: hij doet gewoon zijn troosteloze job, en houdt voor de rest afstand van alles en iedereen.
Tot een ontmoeting met een jong straathoertje zijn leven (en dat van zijn studenten) compleet overhoop haalt.

Goed om weten: regisseur Tony Kaye maakte eerder al indruk met het onthutsende ‘American History X’, en zoekt ook in ‘Detachment’ weer de schaduwkant van America The Beautiful op: dit keer schetst hij een niet echt vrolijk beeld van het leven op de
Amerikaanse scholen, met studenten die de oververmoeide leerkrachten gewoon uitschelden, met een directrice die het ook niet meer ziet zitten en met ouders van wie er niet één komt opdagen bij het oudercontact.
Kaye vermengt die rauwe realiteit echter met subtiele, poëtische effecten, wat een bevreemdend effect geeft en deze film tot een absolute must see maakt.

En tot slot: In ‘Detachent’ bewijst Adrien Brody (‘Midnight in Paris’, ‘The Pianist’) alweer tot de absolute acteurstop van zijn generatie te behoren.

DETACHMENT
Regie: Tony Kaye
USA 2011, 97min.

Dinsdag 8 januari 2013, 20.30 u.