3/4/2012: A DANGEROUS METHOD

ADangerousMethod7Kort samengevat: Aan de vooravond van WO I neemt Dr. Carl Jung de onstabiele maar knappe Sabina Spielrein onder zijn hoede als patiënt: een onmogelijk geval, luidt de algemene analyse, maar daar wil Jung – die zich bekwaamd heeft in de methode van zijn leermeester Sigmund Freud – niet van weten.

Probleem: leerling én leermeester raken allebei al snel verstrikt in het web van Sabina’s bekoring.

Goed om weten: Trouwe Filmhuisgangers hebben bij ons netjes de loop van David Cronenbergs unieke en indrukwekkende filmcarrière kunnen volgen: van zijn vroeg, vaak in de horror gesitueerde werk als ‘Videodrome’ en ‘Dead Ringers’ via ‘Naked Lunch en ‘M Butterfy’ naar ‘Crash’, ‘A History of Violence’ en ‘Eastern Promises’, zijn films waren steeds bij ons te ontdekken.
En dus mocht ook ‘A Dangerous Method’, ‘s mans nieuwste, niet ontbreken.

Stilistisch kan deze film moeilijk verder verwijderd liggen van zijn eightiesfilms (hier geen ontploffende hoofden of bruut videogeweld, wel een uitermate verzorgd kostuumdrama), maar vergis u niet: het schouwspel  dat Cronenberg ons serveert is nog steeds even verontrustend, allleen speelt het zich deze keer in de hoofden van de personages af.

Viggo Mortensen is geweldig als de sardonische Freud, Vincent Cassel is om te gieren als de losgeslagen druggy psychiater en vrije liefde-adept Otto Gross en Keira Knightley zet een prima hysterica neer. 

En tot slot: De film is gebaseerd op het gelijknamige boek, en werd naar het scherm vertaald door scenarist Peter Hampton, die eerder ook al een theaterversie verzorgde.

A DANGEROUS METHOD
Regie: David Cronenberg
Can 2011,  99 min.
Dinsdag 3 april, 20.30 u.