27/3/2012: AFRIKA FILMFESTIVAL: VIVA RIVA!

viva-riva_05Kort samengevat: Kinshasha zit zonder benzine, en laat dat nu net het goedje zijn waarvan Riva en zijn bende een hele lading heeft kunnen bemachtigen.

Helaas voor hem is hij lang niet de enige die goede zaken denkt te kunnen doen met de brandstof: andere gangsters en zelfs de kerk denken er ook wat te kunnen verdienen.

En dat hij dan ook nog eens verliefd wordt op het bloedmooie liefje van een concurrent maakt het zakendoen er niet makkelijker op.

Goed om weten: ‘Viva Riva!’ is de eerste Congolese speelfilm in jaren (‘La Vie est belle’ van Benoit Lamy uit 1987 moet zowat de laatste zijn geweest) en alleen al daarom niet minder dan een echte tour de force van regisseur Djo Munga.

Er is echter meer, want Munga is erin geslaagd om – ondanks de omstandigheden waarin zijn film gemaakt moest worden – een moderne, flitsende en visueel aantrekkelijke hardboiled actieprent te maken, waarin het vibrerende en chaotische leven in de Congolese hoofdstad geschetst wordt.

Prima prestaties ook van de acteurs, nochtans zowat allemaal debutanten.

Deze voorstelling loopt in het kader van het Afrika Filmfestival.

VIVA RIVA!
Regie: Djo Munga
B-F-CONGO 2011, 98 min.
Dinsdag 27 maart, 20.30 u.

De rest van het Afrika Filmfestival kunt u zien in de Aula van de Artesis Hogeschool (Leopoldstraat 42, Mechelen). Op het programma:

Woensdag 21/3 (20.15 u.): ‘Dogon’ (ingeleid door regisseur Marc Frans)

Zaterdag 24/3 (20.15 u.): ‘Desert Flower’ (ingeleid door Gams, een organisatie die strijdt tegen genitale verminking)