VISAGES VILLAGES (Agnès Varda & JR)

agnes-varda-in-brussel-voor-de-premiere-van-visages-villages.1‘Un petit bonbon savoureux!’, zo omschreef The Huffinton Post ‘Visages Villages’, en dat is veruit de beste omschrijving die we van dit héérlijk filmpje gelezen hebben.

In Frankrijk gingen inmiddels al meer dan 210.000 mensen kijken: we kunnen u alleen maar aanraden hetzelfde te doen.

Het idee was ongewoon maar simpel: de hoogbejaarde Franse filmveterane Agnès Varda (89, maar nog beschikkend over de energie en het enthousiasme van een tiener) trekt samen met de hipsterfotograaf/street artist JR in een busje door landelijk Frankrijk, waar JR in kleine dorpjes zijn projecten opzet (foto’s maken van de bewoners, die foto’s tot gigantische grootte opblazen en ze vervolgens op gevels plakken) terwijl Varda filmt hoe de bewoners daarop reageren.

Het resultaat is een wonderlijke dwarsdoorsnede van het ietwat vergeten en achtergestelde Frankrijk dat je buiten de grote steden aantreft, met alle verhalen die daarbij horen.

Nu eens pakkend (de stokoude mijnwerkersdochter die bij een oude foto vertelt hoe haar moeder het kolenstof van de rug van haar vader moest schrobben is zelfs gewoonweg hartverscheurend), dan weer grappig, melancholisch of verrassend.

Voor een onverwachte rode draad doorheen de film zorgt Varda’s oude vriend Jean-Luc Godard, die met JR een onafscheidelijke zonnebril gemeen heeft.
Wanneer the odd couple Varda-JR aan het einde van de film Godard thuis een bezoek willen brengen, zorgt die op zijn eigen wijze voor een verrassend en zelfs onthutsend slot.

Een kleine maar volstrekt onweerstaanbare road-docu die ons instant zin gaf een compagnon de route te zoeken en op de tonen van seventieshits óók in een busje doorheen Frankrijk te gaan trekken – en we durven wedden dat het effect op u niet anders zal zijn.

En route!

VISAGES VILLAGES
Regie: Agnès Varda & JR
F 2017, 89 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 23 OKTOBER 2017
om 20u30
MAANDAG 30 SEPTEMBER 2019
om 20u30.

De pers over ‘Visages Villages':
‘A marvel!’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/may/19/visages-villages-review-agnes-varda-jr-documentary-cannes-2017

‘Un petit bonbon savoureux!’ – The Huffington Post
http://www.huffingtonpost.fr/2017/06/27/dans-visages-villages-agnes-varda-et-jr-plus-complices-que-j_a_23004097/

‘JR brengt een ode aan Varda, die zelf de lof zingt van speelse creativiteit.’
– Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/visages-villages

‘La douce Agnès’ – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/380639/visages-villages

‘Ce couple improbable fonctionne’ – Le Figaro
http://www.lefigaro.fr/cinema/2017/06/28/03002-20170628ARTFIG00259–visages-villages-on-se-delecte-de-la-complicite-d-agnes-varda-et-de-jr.php

‘Nood aan een opkikker? Geef u over aan de excentrieke documentaire Visages Villages, en laat het onwaarschijnlijke duo Agnès Varda en JR een kamerbrede glimlach op uw gezicht toveren.’ – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-visages-villages-het-portret-van-een-verdwenen-frankrijk-b75f323b/