UNA (Benedict Andrews)

DG8NBEmXYAEceiH

Una (fantastische rol van Rooney Mara) is een knappe jonge vrouw die bijzonder akelige littekens uit haar verleden meedraagt: op haar dertiende had ze een pedofiele relatie met Ray (een ijskoude Ben Mendelsohn), haar toenmalige buurman die al een dertiger was.

Na zijn gevangenisstraf voor die feiten begon Ray een nieuw leven onder een andere naam, maar nu – vijftien jaar later – is Una hem op het spoor gekomen. Ze besluit hem op te zoeken op zijn werk, en de rechtstreekse confrontatie aan te gaan.

Wat dan volgt is misschien wel de meest ongemakkelijke maar tegelijk ook de meest fascinerende film van het jaar: een zoektocht vol duistere, extreem ontregelende vragen die niet alleen Una maar ook de kijker in totale verwarring achterlaten.

Was het slachtoffer alléén maar slachtoffer, of ook een beetje medeplichtig? Was het misschien zelfs échte liefde van beide kanten? Of is Ray een akelig perverse manipulator die erin geslaagd is zijn slachtoffer zo te bewerken dat ze nu zelf gelooft dat er echt liefde in het spel was? Of is Una zó diep geestelijk beschadigd dat ze zichzelf – uit zelfbescherming – een verhaal heeft wijsgemaakt?

‘Una’ is een bijzonder geslaagde, claustrofobische filmbewerking van ‘Blackbird’, het uiterst controversiële toneelstuk van David Harrower.
Naast het uitmuntende centrale duo Rooney Mara/Ben Mendelsohn zijn er ook schitterende rollen van Riz Ahmed en Ruby Stokes (zéér sterk als de jonge Una).

Let ook op de verbluffende fotografie van Thimios Bakatakis, de Griekse meester-cameraman die eerder internationaal doorbrak met zijn werk voor ‘The Lobster’.
En dan zwijgen we nog over de zorgvuldig samengestelde soundtrack, die bewijst dat één goedgekozen flard PJ Harvey oneindig veel méér impact hebben dan een massa aanzwellende violen die op de traanklieren mikken.

‘Una’ is niét de meest prettige film van het jaar, wél één van de beste: mis ‘m niet.

UNA
Regie: Benedict Andrews
UK 2016, 94 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 24 OKTOBER 2017 om 18u30
DINSDAG 24 OKTOBER 2017 om 20u30

De pers over ‘Una':

‘A potent piece of cinema. It’s one of the more intelligent stage-to-screen adaptations of recent years.’ – The Hollywood Reporter
http://www.hollywoodreporter.com/review/rooney-mara-una-telluride-review-923769

‘Geweldig acteerwerk, knappe vertelstructuur. Gewaagd maar geslaagd’ (****) – Film Vandaag
http://www.filmvandaag.nl/recensies/581-una

‘An eviscerating, fearless adaptation’ (****) – The Radio Times
http://www.radiotimes.com/film/fj87gj/una/

‘An agile, vicious piece of work that’s anchored by extraordinary performances from Rooney Mara and Ben Mendelsohn.’ – Indiewire
http://www.indiewire.com/2016/09/una-review-rooney-mara-telluride-film-festival-1201722560/

‘Prangende vragen, en simpele antwoorden blijven uit’ (***1/2) – De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/28628448/__Una_______.html