LA MARCHE (Nabil Ben Yadir)

1983, Lyon: in de Minguettes, een banlieu van de stad, wordt de jonge Mohamed (gespeeld door Tewfik Jallab) in de buik geschoten door de politie.

Business as usual in die tijd, want racistisch geweld (mét moorden) en politiebrutaliteiten zijn in Frankrijk  aan de orde van de dag.

Mohamed wil echter niet dat het geweld met geweld gewroken wordt. Geïnspireerd door (de film) ‘Gandhi’ en Martin Luther King – en geholpen door een plaatselijke pastoor –  organiseert hij liever een vreedzame mars op Parijs om de wantoestanden aan de kaak te stellen.

De tocht voor gelijkheid en tegen racisme startte met amper een handvol medestanders in Marseille, maar dik anderhalve maand later arriveerden ze met meer dan 100.000 man in Parijs, en kon president Mitterand niet anders dan naar hen luisteren en maatregelen nemen.

Hoewel deze indrukwekkende mars nog niet zo héél lang geleden plaatsvond, dreigde ze in het collectieve geheugen van de Fransen toch onder de mat gevaagd te worden.

Gelukkig konden ze rekenen op het Belgo-Marokkaans-Molenbeeks ketje Nabil Ben Yadir om de mars weer haar rechtmatige plaats in de geschiedenis te geven.

Net zoals in zijn superhit ‘Les Barons’ mengt hij ook hier weer ernstige sociale thema’s met een fikse scheut humor: Ben Yadir leerde het vak dan ook niet op de filmschool, maar door te kijken naar de films van Scorsese en Louis de Funès (‘Truffaut? Ik dacht vroeger dat dat een merk van chocomel was!,’ liet hij zich ontvallen).

Bovendien kon hij rekenen op een hele trits Franse en Belgische topacteurs (Olivier Gourmet als de pastoor!) en de excellente cameraman Danny Elsen (‘Loft’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Les Barons’).
Warm aanbevolen cinema met een hart.

LA MARCHE
Regie: Nabil  Ben Yadir
F-B 2013,  121 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 25 MAART 2014 
om 20u30

Een vertoning in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL!

In de pers:

Interview in Brussels Nieuws:
http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/nabil-ben-yadir-truffaut-was-volgens-mij-chocolademelk

Variety:
http://variety.com/2013/film/reviews/la-marche-review-1200909071/

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/la-marche

The Hollywood Reporter:
http://www.hollywoodreporter.com/review/marchers-la-marche-film-review-660749