Art & Film: VIAGGIO IN ITALIA (Roberto Rossellini)

viaggio-in-italia-una-scena-del-filmIn samenwerking met de Academie Mechelen halen we op maandag 16 januari Steven Jacobs naar het Filmhuis.

Jacobs – kunsthistoricus en docent aan de universiteiten van Gent en Antwerpen – brengt zijn ‘INCIDENTS IN A MUSEUM’ mee, de compilatiefilm die hij samen met Karel De Cock maakte.
‘Incidents’ is samengesteld uit filmscènes die zich afspelen in musea en galerijen, en vormt de basis voor de lezing die hij zal geven: de relatie tussen film en beeldende kunst.

Na de pauze tonen we één van de films die een scène leverden voor ‘Incidents': de gerestaureerde versie van ‘Viaggio In Italia’, de onverwoestbare klassieker van Roberto Rossellini, met Ingrid Bergman en George Sanders.

‘Viaggio In Italia’ draait rond de relatie van het koppel Catherine en Alex Joyce (fantastisch vertolkt door Bergman en Sanders): hij een cynische zakenman, zij een gevoelige, gecultiveerde vrouw.  Om een erfeniskwestie te regelen gaan de twee voor het eerst in hun achtjarige, kinderloze en langzaam uit elkaar vallende huwelijk samen op reis.

De trip naar Italië zorgt er echter niet voor dat de onderhuidse spanningen tussen hen ontmijnd worden, wel integendeel: tijdens de trip wordt pas pijnlijk duidelijk hoe leeg hun relatie eigenlijk is…

‘Viaggio In Italia’ – een briljante kruising tussen een romantisch drama en intellectueel avontuur – werd destijds door de traditionele critici in het beste geval straal genegeerd (de New York Times vond ‘m zelfs geen recensie waard), en in de meeste gevallen totaal de grond ingeboord – een anticampagne die mee in de hand werkt gewerkt door de “schandaalrelatie” tussen Bergman en Rossellini.

De uitzondering werd gevormd door de Cahiers du Cinéma en de (toen nog) jonge garde van Nouvelle Vague-regisseurs, die meteen de unieke, tijdloze kracht van deze film herkenden: Rossellini’s mix van de klassieke studiostijl met een losse, documentaire aanpak zou dankzij hen een enorme impact krijgen op de filmgeschiedenis.

Een niet te missen kans om deze klassieker nog eens te zien zoals hij gezien moet worden: in een glorieus gerestaureerde versie, en op het grote witte doek!

VIAGGIO IN ITALIA (JOURNEY TO ITALY)

Regie: Roberto Rossellini
USA-IT 1954, 84 min.

Rossellini leidt de film zelf in:

INCIDENTS IN A MUSEUM
Regie: Steven Jacobs & Karel De Cock
B 2012, 46 min.

Deze films werden in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 16 JANUARI 2017 om 19u00: ‘Incidents In A Museum’
MAANDAG 16 JANUARI 2017 om 20u30: ‘Viaggio In Italia’

Een Art & Film-vertoning in samenwerking met Academie Mechelen.

logo-academie-1

 

 

De pers over ‘Viaggio In Italia':

‘Electrifying and moving’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2013/may/09/viaggio-in-italia-journey-to-italy-review

‘One of the most quietly revolutionary works in the history of cinema’ - The New Yorker
http://www.newyorker.com/goings-on-about-town/movies/voyage-to-italy

‘A movie you have to hold on to as it wanders’ – The Village Voice
http://www.villagevoice.com/film/roberto-rossellinis-voyage-to-italy-journeys-the-fragility-of-a-marriage-6438177

”Voyage to Italy’ is the kind of movie that makes those unhappily in love feel understood.’ (*****) – Time Out
https://www.timeout.com/us/film/voyage-to-italy-movie-review

‘In its time, this film represented the arrival of something new, and even now it can feel like a bulletin from the future.’ – The New York Times
http://www.nytimes.com/2013/05/01/movies/rossellinis-voyage-to-italy-with-ingrid-bergman.html