TORI & LOKITA (Jean-Pierre & Luc Dardenne)

 

tori_lokitaTori en Lokita zijn twee Afrikaanse jongeren die alleen naar België zijn gereisd in de hoop op een beter leven.
Hoewel ze geen familie van elkaar zijn, doen ze zich voor als broer en zus – een verbond dat hen puur praktisch van pas kan komen, maar dat ook gestoeld is op echte vriendschap tussen de iets oudere Lokita en haar jonge ‘broertje’ Tori.

Een verblijfsvergunning en de nodige papieren krijgen blijkt echter aartsmoeilijk, en wie

hier illegaal is, kan ook alleen op de illegale arbeidsmarkt aan de slag. En kan zich verder best maar zo onzichtbaar mogelijk maken.

Een smoezelige pizzabakker heeft wel wat klusjes voor de twee, al hebben die klussen niet noodzakelijk altijd iets met pizza’s te maken. En met de verloning – wat cash geld en wat overschotjes uit de keuken – valt niet veel te sparen…

Met ‘TORI & LOKITA’ grijpen de broers Dardenne terug naar hun traditie om onervaren acteurs in de hoofdrollen te casten, en die keuze wérkt hier wonderwel: de jonge Pablo Schils en Joely Mbundu vormen – ondanks de harde en kille realiteit waarin ze zich begeven  – een buitengewoon en warm duo.
Naast hen spelen o.a. Tijmen Govaerts en Charlotte De Bruyne mee in deze sterke en beklijvende sociale thriller, die – het wordt een gewoonte voor de gebroeders Dardenne – in Cannes alwéér in de prijzen viel.

TORI ET LOKITA
Regie: Jean-Pierre & Luc Dardenne
B 2022, 88 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 18 OKTOBER 2022 om 18u30
– MAANDAG 24 OKTOBER 2022
om 18u30
- DINSDAG 25 OKTOBER 2022 om 20u30

De pers over ‘Tori & Lokita':
“Hun mooiste film in jaren” (★★★★) - De Morgen

“Emotioneel treffend” (★★★★) - De Standaard

“Voor de helft is de film een hartverwarmende ode aan een krachtige vriendschap en jeugdige geestdrift. De andere helft is bikkelhard. Het contrast tussen die twee kanten is confronterend.” (★★★★) - Knack Focus

“Een vaderlandse film om trots op te zijn over een vaderlandse situatie om zich voor te schamen.” (★★★★) - Bruzz

“De film grijpt je al na enkele minuten aan en laat je niet meer los.” - Vertigo

“Jean-Pierre and Luc Dardenne return with ‘Tori and Lokita’, a punchy film, which could easily be included in the very best of their impressive filmography.” – Cineurope