COMPETENCIA OFICIAL (Mariano Cohn & Gaston Duprat)

 

poster-Competencia_OficialDe miljardair Humbero Suarez is net 80 geworden.
Met zijn levenseinde zo stilaan in zicht heeft hij besloten een film te gaan produceren, zodat zijn nalatenschap toch iets méér zal bevatten dan geld en aandelen alléén.
Geld is alvast geen probleem voor het prestigteproject van de belachelijk rijke ondernemer, integendeel: the sky is the limit, en alleen het beste van het beste is goed genoeg!

En dus wordt niet alleen een Gouden Palm-winnares Lola Cuevas ingehuurd als regisseuse, maar wordt het script gebaseerd op een tekst van een Nobelprijswinnaar, én worden twee levende legendes gecast voor de hoofdrollen, Felix Rivero en Ivan Torres – de ene een Hollywoodster, de andere een held van het Radicaal Theater.

Helaas brengen de twee niet alleen hun talent, maar vooral ook hun gigantische ego mee naar de set, terwijl de regisseuse dan weer denkt dat de nulmeridiaan door hààr reet loopt.

Haar steeds maar meer bizar wordende eisen en excentrieke ‘creatieve ideeën’ drijven de twee acteurs – die sowieso al niks dan misprijzen voor elkaar hebben – tot wanhoop. Een gigantische filmische flop lijkt dan ook in de maak…

‘COMPETENCIA OFICIAL’
is een heerlijke, bijtende satire op de zefingenomenheid van de film- (en bij uitbreiding de cultuur)wereld, en de soms bizarre verhouding tussen sterren, publiek, pers en regisseurs.

Penelope Cruz, Antonio Banderas
en Oscar Martinez mogen zich helemaal uitleven, en zetten met duivels plezier het filmwereldje (en de gebakken luchtblazers die erin rondhangen) te kijk.
Het resultaat mengt het beste van ‘The Player’ (de klassieker waarin Robert Altman genadeloos de filmwereld in Hollywood fileerde) met ‘The Square’ (Ruben Ostlunds excellente satire op de moderne kunstwereld).
Een heerlijk en gigantisch vermakelijke film!

COMPETENCIA OFICIAL
Regie: Mariano Cohn & Gaston Duprat

E 2021, 114 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- MAANDAG 24 OKTBER 2022 om 20u30
- DINSDAG 25 OKTOBER 2022 om 18u30 
– MAANDAG 31 OKTOBER
 om 18u30

De pers over ‘Competencia Oficial':
“Antonio Banderas, Penélope Cruz en Oscar Martínez geven een masterclass acteren in deze hilarische komedie over acteurs en hun ego’s.” (★★★★) - De Standaard

“‘Competencia Oficial’ barst van de droogkomische genialiteit, maar is tegelijk een meedogenloze kritiek op het filmwereldje.” (★★★½) – Humo

Bekijk hier een interview van de VPRO met Antonio Banderas en Penelope Cruz over de film:

“Archetypes worden door Banderas en Martínez met veel overgave en zichtbaar plezier vertolkt worden. Al is Cruz misschien wel het indrukwekkendst.  De Morgen