VICKY CRISTINA BARCELONA (Woody Allen)

vicky_cristina_barcelona_3Woody Allen heeft duidelijk genoeg van Amerika, want nadat hij zijn vorige film in Londen (‘Match Point’) maakte, ging hij nu in Barcelona filmen.

Die Europese uitstap lijkt hem nieuwe en frisse ideeën op te leveren, want ‘Vicky Cristina Barcelona’ is alweer een Woody Allen grand cru.

Het verhaal draait rond de vriendinnen Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson), die een zomer lang samen Barcelona bezoeken, en er gefascineerd raken door de flamboyante, gevierde artiest Juan Antonio (Javier Bardem).

De hitsige, ‘vrijdenkende’ Juan Antonio probeert de twee knappe vrouwen tot een triootje te bewegen, of toch minstens één van de twee in zijn bed te krijgen.
Het plannetje in zijn hoofd krijgt echter een totaal andere wending op het moment dat zijn ex-vrouw, de Spaanse furie Maria Elena (Penelope Cruz), opeens weer in beeld verschijnt…

De acteurs zijn allemaal in absolute topvorm, Allen serveerde hen een quasi-perfect scenario propvol messcherpe en zeer rake observaties over menselijke relaties, en het prachtige, warme camerawerk van Javier Aguirresarobe (‘Hable Con Ella’, ‘Mar Adentro’) zorgt voor de rest: dit is één van de beste films uit Allens carrière, zeg dat wij het gezegd hebben.

Weetje: ‘Vicky Cristina Barcelona’ is de eerste film waarin Javier Bardem en Penelope Cruz nog eens samen aantreden sinds ‘Jamon Jamon’.

VICKY CRISTINA BARCELONA
Regie: Woody Allen
USA 2008, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 17 FEBRUARI 2009 
om 20u30

Een prima, uitgebreid en grappig interview van Mark Kermode (BBC/BFI) met Woody Allen over zijn filmcarrière: