20/10/2009: SYNECDOCHE, NEW YORK

synecdoche_new_york20Kort samengevat: de New Yorkse theaterregiseur Caden Cotard wordt door zijn vrouw en dochter verlaten (ze gaan bij een lesbische vriendin in Berlijn wonen!), en tot overmaat van ramp loopt hij ook nog eens een hersentrauma op.

Dat brengt de arme man op een idee voor zijn ‘meesterwerk’: hij gaat zijn héle leven vertellen in een theaterstuk dat parallel met de realiteit loopt.

Zijn trouw gezelschap steunt hem in dit plan, alleen worden de acteurs ouder, worden kinderen volwassenen en moet hij fysiek en geestelijk uitgeput de regie van het stuk (en dus van zijn eigen leven) afstaan.
En dan zwijgen we nog over de crisis die buiten de theaterzaal ongenadig verder woedt…

Goed om weten: Nadat hij de scenario’s schreef voor de meest originele films van de laatste jaren (‘Being John Malkovich’, ‘Adaptation’, ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ en ‘Confessions of a Dangerous Mind’) brengt Charlie Kaufman nu eindelijk ook

zijn eerste eigen film uit.

Het resultaat  is – had u anders verwacht? – bizarre, maar uiterst originele cinema, waarin realiteit en fictie helemaal verstrengeld raken.

Voor de cast verzamelde Kaufman overigens een indrukwekkend rijtje acteurs: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Emily Watson, Samantha Morton, Michelle Williams en Jennifer Jason Leigh.
Het camerawerk is van Fred Elmes (‘Blue Velvet’)

En nog iets: De Synecdoche uit de titel naar Schenecdacty, het geboortedorp van het hoofdpersonage, én naar een stijfiguur waarmee een groter geheel in verband wordt gebracht met een klein onderdeel.

SYNECDOCHE, NEW YORK
Regie: Charlie Kaufman
USA  2008, 124 min.
Dinsdag 20 oktober, 20.30 u.