PLUS QUE JAMAIS (Emily Atef)

lus_que_jamaos

In ‘PLUS QUE JAMAIS’ speelt de fantastische Vicky Krieps (ook magistraal in ‘Corsage’, een andere prachtfilm) de rol van Hélène, een jonge vrouw die aan een zeldzame, waarschijnlijk terminale longziekte lijdt.

De minimale hoop op genezing heeft ze opgegeven: het enige wat ze wil is voor de tijd die haar nog rest een zo normaal en fijn mogelijk leven leiden met haar grote liefde Mathieu.

Die laatste gelooft echter dat ze wél nog beter kan worden, en probeert haar daar ook hardnekkig en bijna wanhopig van te overtuigen.
Bovendien raakt ze ook meer en meer geïrriteerd door de oppervlakkigheid en de nietszeggende gesprekjes in hun vriendenkring, en al helemaal door mensen die haar constant menen te moeten komen vertellen ‘hoe dapper’ ze wel is.

Steeds meer teruggetrokken in zichzelf besluit ze het heft in eigen handen te nemen, zich niks meer aan te trekken van de ongeschreven regels van haar omgeving en gewoon puur haar instinct te volgen: ze trekt op haar eentje naar Noorwegen, op zoek naar vrede en rust.

Maar heeft ze wel iets te zoeken daar in het Hoge Noorden? En welke rol in haar leven blijft er dan nog weggelegd voor Mathieu?

‘PLUS QUE JAMAIS’ is een meesterlijk geacteerde en bloedmooi verfilmde mijmering over leven en dood, en een aansporing om dat leven zelf in handen te nemen, en tegelijk de dood recht in de ogen te durven kijken.

Een les die er onbedoeld nog eens met extra kracht ingehamerd werd toen hoofdrolspeler Gaspard Ulliel even na de opnames overleed bij een ski-ongeluk.
Een mooier en meer passend filmisch testament dan deze ‘PLUS QUE JAMAIS’ had hij alvast niet kunnen nalaten. Prachtfilm!

PLUS QUE JAMAIS
Regie: Emily Atef 
Noorwegen-FR 2022, 123 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
DINSDAG 6 DECEMBER 2022 om 20u30
DINSDAG 12 DECEMBER 2022 om 18u30
DINSDAG 12 DECEMBER 2022 om 20u30
- DINSDAG 27 DECEMBER 2022 om 18u30 

De pers over ‘PLUS QUE JAMAIS':
‘Een fraai liefdesdrama met een zwart randje dat wel emotioneert maar nooit sentimenteel wordt’  (★★★★) – VPRO
https://www.vprogids.nl/cinema/films/film~14681429~plus-que-jamais~.html

‘De dood van acteur Gaspard Ulliel hangt als een rouwsluier om dit integere drama.’ – De Filmkrant
https://filmkrant.nl/recensies/plus-que-jamais/

‘Very moving’ - Mark Kermode 
Bekijk zijn hele bespreking hier:

‘Vicky Krieps en Gaspard Ulliel shine in this heartbreaking tale of love and death.’ – The Playlist

Het Parool maakte een portret van Gaspard Ulliel, de hoofdrolspeler die kort na de opnames overleed tijdens een ski-ongeluk:
https://www.parool.nl/kunst-media/in-zijn-laatste-film-speelde-gaspard-ulliel-de-partner-van-een-stervende-vrouw-kort-daarop-overleed-hij-zelf~bd829c29/

‘Silence is Emily Atef’s strength. The director impressively uses quiet moments to great effect, often telling us more than her screenplay. A steady and stirring film.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-reviews/more-than-ever-plus-que-jamais-film-cannes-2022-1235151752/

‘Une œuvre évidemment très émouvante mais qui sait dire l’essentiel.’ – Cineuropa
https://cineuropa.org/fr/newsdetail/425597/