PINK FLOYD: LIVE AT POMPEII (Adrian Maben)

Pink_Floyd_Live_at_pompeii

In de periode tussen het vertrek van hun mentaal labiele bezieler Syd Barrett en de release van ‘The Dark Side of the Moon’ – de plaat die hen definitief tot de status van supergroep zou katapulteren – trok Pink Floyd eind 1971 naar Pompeii.

Daar, in het unieke decor van lava en de Romeinse ruïnes, namen ze in het oude amfitheater onder regie van Adrian Maben een fenomenale concertfilm op – zónder publiek, wat voor een lichtjes bevreemdende maar tegelijk intieme sfeer zorgt.
De afwezigheid van publiek zorgde er ook voor dat de focus helemaal op de muziek kwam te liggen, in scherp contrast met alle andere populaire rockfilms van die periode, genre ‘Woodstock’.

De ster van de film is merkwaardig genoeg niet Roger Waters of meestergitarist David Gilmour, maar wel drummer Nick Mason, die met een geweldige performance de hele film lang alle aandacht naar zich toezuigt.

‘PINK FLOYD: LIVE AT POMPEII’ is muzikaal een onbetwistbaar hoogtepunt van de progrock, en filmisch anderhalf uur genieten door de bijzonder knappe regie van Adrian Maben: die huurde voor het uitmuntende camerawerk twee doorwinterde veteranen in Gábor Pogány en onze landgenoot Willy Kurant (die nog met Orson Welles, Jean-Luc Godard en Serge Gainsbourg gewerkt had).

De film heeft overigens nog een andere stevige Belgische link, want in Engeland zag destijds niemand brood in het idee van Adrian Maben om een film over Pink Floyd te draaien: gelukkig vond hij het nodige geld wel in België, want de RTBF coproduceerde de film samen met de Franse en Duitse tv.
Het resulteerde in één van de meest legendarische muziekfilms ever - zelfs de Beastie Boys waren fans (zie onderaan deze pagina)

Pink_Floyd_Live_at_pompeii_2

PINK FLOYD: LIVE AT POMPEII
Regie: Adrian Maben
FR-B 1972, 80 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
– MAANDAG 22 AUGUSTUS
om 21u30
Een openluchtvertoning in het kader van de Predikheerlijke Zomer

- DINSDAG 30 AUGUSTUS om 20u30

 

 

De pers over ‘Pink Floyd: Live at Pompeii':
Een interview met regisseur Adrian Maben van Loudersound:
https://www.loudersound.com/features/the-inside-story-of-pink-floyds-classic-live-at-pompeii

‘This is Floyd at their spaciest. All in all, top stuff, thoroughly recommended.’ - BBC
https://www.bbc.co.uk/music/reviews/q6qv/

‘You are wrong, very wrong, and you’ll only have yourself to blame if you miss this one.’ – DVD.net
http://www.dvd.net.au/review.cgi?review_id=3018

Bekijk hier een interview met Adrian Maben over de film:

De Beastie Boys parodieerden de film in hun clip voor ‘Gratitude':