ONCE UPON A TIME IN… HOLLYWOOD (Quentin Tarantino)

Once_upon_a_time_in_HollywoodLang, héél lang geleden toonde het Filmhuis eens een debuutfilm van een jonge Amerikaanse regisseur die volgens ons toen veel, zéér veel talent liet zien: het (nog altijd) fantastische ‘Reservoir Dogs’ van ene Quentin Tarantino.

Ondertussen zijn we meer dan een kwarteeuw en acht Tarantino-films verder, en kunnen we met zekerheid zeggen: we hadden gelijk!

“Een Tarantino” is net als “een Hitchcock“, “een Scorsese” of “een Almodovar” zelfs een evenement geworden: zijn naam volstaat eigenlijk al om mensen naar de cinema te lokken, en de topacteurs staan te springen om met hem te mogen werken.

Dat is niet anders in ‘Once Upon A Time In… Hollywood’, de negende van Tarantino, waarin naast Brad Pitt, Leonardo DiCaprio en Margot Robbie een enorme plejade van toppers de revue passeert, van Michael Madsen tot Al Pacino, en van Dakota Fanning tot Luke Perry.

De film speelt zich af in het Los Angeles van 1969, tegen het einde van The Golden Age

van Hollywood. Rick Dalton (rol van Leonardo DiCaprio) was ooit de ster van een succesvolle westersere op tv, maar sindsdien is zijn carrière aan het slabakken.
Ook Cliff Booth (Brad Pitt) hoopt dat het toch nog wat wordt met de carrière van Rick, want als diens vaste stuntdubbel is hun lot min of meer aan elkaar verbonden – en bovendien zijn de twee ook naast de set de beste vrienden.

Maar wat ze ook proberen, het is duidelijk dat de tijden definitief veranderd zijn, en dat het oude Hollywood waarin ze groot werden nooit meer zal terugkomen: the times they are a-changing, en de nieuwe generatie regisseurs en acteurs eist hun plaats op.

Sterker nog: de nieuwe generatie komt gewoon naast hen wonen, want Rick Dalton krijgt de knappe Sharon Tate als buurvrouw, de echtgenote van de gevierde regisseur Roman Polanski

Quentin Tarantino (°1963) mijmert in ‘Once Upon a Time’ over het Hollywood van zijn jeugd, in een film tjokvol verwijzingen, quotes en knipogen naar de films en televisieshows van toen.
Maar QT zou uiteraard QT niet zijn als hij tegelijk ook niet de duistere kant van die periode zou belichten: het is exact vijftig jaar geleden dat Charles Manson en zijn dolgedraaide hippiesekte de sixtiesdroom brutaal uit elkaar lieten spatten met hun beruchte moord op Sharon Tate. En die grote, donkere wolk laat hangt de hele tijd dreigend over de film…

Verder is dit weer pure vintage Tarantino, en dus niet te missen: ruim 2,5 uur lang knetterende dialogen, succulente scènes, coole looks en geweldige muziektracks à gogo, aangevuld met een vrachtlading filmische hommages aan zijn helden.
Het maakt van ‘Once Upon A Time In… Hollywood’ een machtig eresaluut aan de film en aan alle filmmakers, groot en klein, succesvol en vergeten, the good, the bad én the ugly.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD
Regie: Quentin Tarantino
USA 2019, 160 min.

Het camerawerk is van Robert Richardson. Ontdek in dit excellente compilatiefilmpje hoe goed dat is in ‘Once Upon A Time…’

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 4 NOVEMBER 2019 om 20u00
DINSDAG 5 NOVEMBER 2019 om 20u00

In de pers:
‘Quentin Tarantino doet het opnieuw: ‘Once Upon a Time in Hollywood’ is een van de beste films uit zijn carrière. Minder geweld, meer ziel.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/once-upon-a-time-in-hollywood-kwispelstaarten-tot-aan-de-apotheose~b72a74c7/

‘QT’s beste sinds ‘Pulp Fiction’!’ (****1/2) – Humo
https://www.humo.be/filmreviews/404303/in-once-upon-a-time-in-hollywood-wint-uiteindelijk-de-melancholie

”Once upon a Time in Hollywood’ is Tarantino’s beste film sinds ‘Jackie Brown” (****) – Knack Focus
https://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/once-upon-a-time-in-hollywood-is-tarantino-s-beste-film-sinds-jackie-brown/article-review-1496473.html

Recensie van collega-regisseur Brian Tranchard-Smith (opgelet, bevat spoilers!):

‘Virtuoos’ (*****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/hoe-verbind-je-het-komische-en-groteske-met-een-van-de-gruwelijkste-misdaden-in-de-geschiedenis-van-hollywood-laat-dat-aan-tarantino-over~bbd11250/

‘Quentin Tarantino is een absolute meester’ (*****) – Film Vandaag
https://www.filmvandaag.nl/recensies/820-once-upon-a-time-in-hollywood