THE LAST MALE ON EARTH (Floor van der Meulen)

LastMale

Vorig jaar stierf in het Keniase Ol Pejeta-reservaat het laatste noordelijke witte neushoornmannetje.

De Nederlandse documentairemaakster Floor van der Meulen volgde de laatste dagen van zijn leven, en kwam terug met een werkelijk uitmuntende (en zeer fraai gefilmde) documentaire die eigenlijk niet zozeer over die neushoorn gaat, als wel over de bizarre diersoort die hem zo goed als uitgeroeid heeft: de mens!

Want jawel, terwijl Sudan (want zo heet de 45 jaar oude neushoorn) zijn laatste dagen slijt, is rondom hem een heel circus opgebouwd, en dat menselijk circus brengt van der Meulen met een haarscherpe precisie en de nodige droge humor in beeld: bewakers en natuurbeschermers werken zich de pleuris om de wereld de ernst van de situatie duidelijk te maken, toeristen komen van heinde en verre ingevlogen om hem nog snel voor zijn dood te aaien en een selfie met hem te maken, in het park wordt een ware

Mechelen_Mondiaal_Logonatuurpuntprivé-militie opgebouwd om hem te beschermen tegen de stropers (waardoor het wildpark dan weer van die malle T-neushoornshirts moet verkopen om de boel draaiende te kunnen houden), Italiaanse professoren
gaan met zijn DNA aan de slag (misschien kunnen we hem snel klonen, weet u wel?), en op internationale politieke toppen worden met het nodige aplomb zeer dure woorden uitgesproken door – voornamelijk – mannen in pakken.

Ondertussen wordt in Kenia alles in gereedheid gebracht voor een heuse begrafenisceremonie, inclusief afscheidsspeeches van hoogwaardigheidsbekleders én een grafsteen.

En o, iemand heeft hem ook op Tinder gezet, misschien vindt ‘s werelds meest begeerde vrijgezel dààr wel een neushoornwijfje om nog mee te paren.

Terwijl van der Meulen alles met een klinisch oog voor detail vastlegt, stelt ze aan iedereen die ze tegenkomt – bewakers, natuurbeschermers, wetenschappers, toeristen, politici – dezelfde vraag: waarom vindt u het eigenlijk zo belangrijk dat deze neushoorn niet sterft?

Vreemd genoeg weet niemand een écht goed antwoord te formuleren, en dus wordt de kijker de hele docu lang aangezet om constant zélf na te denken: hoe gaan wij met de natuur rondom ons om, en wààrom gaan wij daar zo mee om? Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? En voor we anderen iets verwijten: hoe handelen we zelf?

Een mooie, intelligente en – ondanks het feit dat we voor onze ogen een diersoort zien uitsterven – geestige documentaire, die subtiel van alles de dubbele kant toont. Topwerk!

THE LAST MALE ON EARTHLogo_Kanaga changemakers
Regie: Floor van der Meulen
NL-B 2019, 72 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 4 NOVEMBER 2019 om 18u45
MAANDAG 11 NOVEMBER 2019 om 19u00

Een vertoning ten voordele van Collectief Kanaga,
Organisatie in samenwerking met Mechelen Mondiaal & 11.11.11

In de pers:

‘De documentaire van filmtalent Floor van der Meulen méér dan zomaar een reportage over een uitstervende diersoort.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/the-last-male-on-earth-over-het-laatste-witte-neushoornmannetje-sudan-is-meer-dan-een-reportage-over-een-uitstervende-diersoort~bc1c16e8/

Herbeluister een interview in ‘Interne Keuken’ op Radio 1:
https://radio1.be/last-male-earth

‘Heeft iemand het nummer van Noach? Misschien is het tijd om aan de bouw van de Ark te beginnen.’ (***) – Humo
https://www.humo.be/filmreviews/405651/the-last-male-on-earth

‘Floor Van der Meulen filmt in rustige tableaus met een vleugje ironie, en de mens speelt een pijnlijke hoofdrol’ (****) – Trouw
https://www.trouw.nl/recensies/in-the-last-male-on-earth-speelt-de-mens-een-pijnlijke-hoofdrol~b9670668/

“Floor van der Meulen schetst de situatie met de elegantie en het inlevingsvermogen die Christina Vandekerkhove etaleerde in Rabot.”
– Vertigo

“Touche et informe assez efficacement.” – LeVif

Herbekijk een interview in ‘De Afspraak’ op Canvas:
https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2019/de-afspraak-d20190923/