WE WILL REMEMBER THEM (Annabel Verbeke)

We_Will_Remember_ThemGeen film die beter past als aanloop naar de jaarlijkse herdenkingen van 11 november – het einde van de Eerste Wereldoorlog – dan ‘We Will Remember Them’, een unieke docu van Annabel Verbeke over de blijvende stempel die de Grote Oorlog op de Westhoek zette.

Eind 1918 stond daar geen enkel huis meer recht, en lag het land er bezaaid met tienduizenden lijken, mijnen en achtergelaten munitie: de overblijfselen van een gruwel die niet vergeten mocht worden.
Op de verstillende, schier eindeloze legerbegraafplaatsen wordt elke grafsteen sindsdien dan ook piekfijn onderhouden, teruggevonden gesneuvelden krijgen ook nu nog een

herbegrafenis met alle mogelijke eerbetoon en dagelijks wordt er een  – elke keer opnieuw aangrijpende – Last Post geblazen.

Maar waar dat in de beginjaren gebeurde temidden van het nog tastbare Ieperse puin, gebeurt dat tegenwoordig midden in een netjes gerenoveerd toeristisch stadscentrum, waar in de souvenirwinkeltjes, cafés, hotels, musea, chocoladezaken en wafelkramen gouden zaken gedaan worden dankzij de honderdduizenden “herdenkingstoeristen” die jaarlijks naar de Westhoek afzakken.

Het is die ongemakkelijke dubbelheid die Annelies Verbeke – zelf opgegroeid in Ieper – met bijzonder scherp oog toont in haar ‘We Will Remember Them': waar stopt het serene, oprechte herdenken, en waar begint de commerce?
Want soms lijkt de Westhoek wel het Disneyland van de herdenkingsindustrie: met uw school een ‘inleefreis’ boeken, compleet met gasmaskers en fictieve gifgasaanval? Het kan! Een ijskastmagneet in de vorm van de Menenpoort? Die vindt u daar achter in onze winkel, meneer, tussen de plastieken poppies!

Verbeke registreert alles in shots die even afgemeten en proper gekadreerd zijn als de begraafplaatsen, en heeft ondertussen ook zeer veel oog voor de vele komische contradicties van de hele situatie.
Kortom: visueel én inhoudelijk een pareltje van een documentaire, die ondertussen al internationaal furore maakte op gerenommeerde festivals als Visions du Réel, en die recent nog genomineerd werd voor de Ensor voor Beste Documentaire 2019.

Gedenk dus vooral onze vertoningsdatum: dinsdag 5 november om 18u50.

WE WILL REMEMBER THEM
Regie: Annabel Verbeke
B 2018, 61 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 NOVEMBER 2019 om 18u50

In de pers:
Een interview met Annabel Verbeke in Trouw:
https://www.trouw.nl/nieuws/100-jaar-na-de-eerste-wereldoorlog-het-landschap-is-de-laatste-getuige~b23bcd46/

Herbekijk een interview met Annabel Verbeke op WTV:
https://www.focus-wtv.be/nieuws/film-staat-ook-stil-bij-disneyficatie-wo1

‘We Will Remember Them’ geselecteerd voor Visions du Réel – Cinevox:
https://www.cinevox.be/nl/documentaire-we-will-remember-them-geselecteerd-voor-visions-du-reel/