Bioscooppremière: NAAR BETERE OORDEN (Jan Weynants & Koen Vermeulen)

Elke Naar_Betere_Oorden_poster_wMechelaar weet het uit zijn lessen geschiedenis op school: tijdens de periode van Margareta van Oostenrijk was Mechelen een bruisende, levendige, rijke stad.

Met haar 30.000 inwoners was de Dijlestad zelfs een tijdlang het centrum van de Bourgondische Nederlanden.

Wat veel minder bekend is, is dat er enkele generaties later amper nog 11.000 Mechelaars overbleven.

What happened?

Videast Jan Weynants en Koen Vermeulen (stadsarchief Mechelen) traden in de voetsporen van de duizenden Mechelse kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden en handelaars die tijdens de uiterst turbulente 16e eeuw emigreerden naar betere oorden, weg van de godsdienstoorlogen, de Spaanse bezetter en de slabakkende economie in de streek.

Naar_Betere_Oorden

Grote groepen Mechelaars trokken naar Duitsland, naar Engeland en naar het Baltisch gebied. En dan zwijgen we nog over de massale emigratie naar de Noordelijke Nederlanden: geen Gouden Eeuw bij onze noorderburen zonder de migranten uit het Zuiden.

‘NAAR BETERE OORDEN’ is het filmisch relaas van deze exodus, waarschijnlijk de grootste brain drain uit de Mechelse geschiedenis,

Weynants en Vermeulen reisden door zes landen, en bezochten er musea, kerken, kastelen en archieven (o.a. het Museum Plantin-Moretus, KMSKA, RKD, Stadsarchief Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam, Kronborg Slot en Muzeum Gdanska verleenden hun medewerking aan de film), op zoek naar sporen uit Mechelen.

Spoiler alert: de impact van de Mechelaars bleek niet te onderschatten!

De film was voor de belangstellenden al te zien tijdens de Erfgoeddag, maar wij vertonen deze boeiende geschiedenis in première waar hij thuishoort: op het grote witte doek.
Mis deze kans niet!

NAAR BETERE OORDNaar_Betere_Oorden_StillEN:
DE 16de EEUWSE MECHELSE UITTOCHT ACHTERNA

Regie: Jan Weynants & Koen Vermeulen
B 2024, 76 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
MAANDAG 3 JUNI 2024 om 19u00

 

Naar_Betere_Oorden_Busleyden_web

 

LINKS:
Stadsarchief Mechelen:
https://stadsarchief.mechelen.be

Website Jan Weynants: https://chromasoom.be

Logo_Stadsarchief_Mechelen