Art & Film: MIJN REMBRANDT (Oeke Hoogendijk)

Mijn_RembrandtKijkwijzer:

Kijkwijzer_AL_Taal

 

 

——

Enkele jaren geleden zorgde de Nederlandse regisseuse Oeke Hoogendijk voor één van de beste kunstdocumentaires ever met ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’, een heerlijk onthullende blik achter de schermen van de internationale kunst- en museumwereld, vol botsende kunstpausen, uit hun voegen barstende ego’s en druk lobbyende alfamannetjes (en een enkele vrouw).

Die tour de force herhaalt ze nu met ‘Mijn Rembrandt’, een kunstdocumentaire die zich laat bekijken als een ware thriller.
Terwijl we liefhebbers aan het woord horen over wat ‘hun’ Rembrandt nu zo uniek

ACADEMIE_logo_blauw_langmaakt, leren we dat de Franse baron Eric de Rotschild niet één maar zelfs twéé Rembrandts opde markt wil brengen.

Dat onverwachte nieuws laat meteen een bittere, snoeiharde en bijzondere hardnekkige strijd losbarsten tussen de hoge piefen van het Louvre en het Nederlandse Rijksmuseum, die natuurlijk elk ‘hun’ Rembrandt claimen, en die daarbij geen enkel drukkingsmiddel schuwen, want de belangen en het internationale prestige zijn torenhoog.

Alsof dat voor nog niet genoeg zenuwslopende momenten zorgt in de kring van Rembrandt-adepten, denkt de aristocratische Nederlandse kunsthandelaar Jan Six net op dat moment ook nog eens twee ‘nieuwe’, niet eerder ontdekte werken van de meester op het spoor te zijn.
Is zijn jongensdroom waar en kan hij uitpakken met een bijzonder spectaculaire vondst? Of spat zijn Rembrandt-hoop als een zeepbel uit elkaar?

‘Mijn Rembrandt’ is onthullend en bijzonder spannend kijkvoer, zeker ook – of misschien zelfs vooral – voor wie niet vertrouwd is met de internationale kunsthandel.

MIJN REMBRANDT
Regie: Oeke Hoogendijk
NL 2019, 97 min.

Deze film werd vertoond in Filmhuis Mechelen op:
MAANDAG 12 OKTOBER 2020 om 20u30.

Een Art & Film-vertoning in samenwerking met. Academie Mechelen.

In de pers:

Mijn Rembrandt’ biedt zo veel sappige intriges dat het materiaal voor wel drie films bevat.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/mijn-rembrandt-biedt-zo-veel-sappige-intriges-dat-het-materiaal-voor-wel-drie-films-bevat~bacac963/

‘Regisseur Oeke Hoogendijk heeft een neus voor een goed verhaal.’ (****) -CineMagazine
https://cinemagazine.nl/mijn-rembrandt-my-rembrandt-2019-recensie/

‘Ik wilde een epic art thriller maken’ – een interview met regisseur Oeke Hoogendijk in Het Parool
https://www.parool.nl/nieuws/documentaire-mijn-rembrandt-ik-wilde-een-epic-art-thriller-maken~b98fa6f1/