MONOS (Alejandro Landes)

Monos_4a80b84199515.5d563df9a4fd3Kijkwijzer:

Kijkwijzer_16_Geweld_Taal

 

—-

Ergens in Zuid-Amerika, ergens in de jungle, ergens in de bergen krijgen acht tieners een snoeiharde paramilitaire training van een mysterieuze, FARC-achtige Organisatie. Deze piepjonge commando’s gaan door het leven als de Monos, Spaans voor apen, en worden allemaal aangesproken met codenamen als Smurf, Wolf, Lady, Boom Boom en Rambo.

Nadat hun trainer vertrokken is, krijgen ze de opdracht om Doctora te bewaken, een Amerikaanse gijzelaar die al jaren in handen van de organisatie is.
Ook nog aanwezig: Shakira, de melkkoe van de eenheid die er een eigen willetje op

nahoudt.
Aanvankelijk lijken zowel de discipline binnen de eenheid als de trouw aan de Organisatie onwrikbaar, maar al snel worden de eerste barstjes zichtbaar: niet alleen steekt een interne machtsstrijd de kop, er zijn ook de tienerhormonen die beginnen te gieren, er zijn enkele alfamannetjes die zich willen manifesteren én er zijn enkele groepsleden die denken dat trippen op paddo’s een leuke afleiding vormt voor de kadaverdiscipline.
Bovendien drijft een aanval van een vijandige eenheid hen diep de jungle in, waar waanzin, claustrofobie en bizarre rituelen de tot de tanden bewapende unit totaal in de greep krijgen.

Roept die samenvatting herinneringen op aan ‘Apocalypse Now’ (Coppola), ‘Aguirre, Zorn des Gottes’ (Herzog), ‘El Abrazo de la Serpiente’ (Guerra) of ‘Full Metal Jacket’ (Kubrick)?
Hell yes, maar het goede nieuws is dat deze ‘Monos’ niet voor die meesterwerken moet onderdoen, wel integendeel: dit is veruit de meest fascinerende, hallucinogene filmische trip van het jaar, excellent geregisseerd door de Ecuadoraanse Colombiaan Alejandro Landes.
Het ensemble jonge acteurs is perfect gecast, het camerawerk van de Nederlander Jasper Wolf is fucking fantastisch, en met de briljante soundtrack bewijst Mica Levi andermaal dat ze met zeer verre voorsprong de beste filmcomponiste van haar generatie is.

Kortom: zéér grote klasse.

MONOS
Regie: Alejandro Landes
COL-ECU-NL 2019, 102 min.

Deze film werd vertoond in Filmhuis Mechelen op:
DINSDAG 28 SEPTEMBER 2020 
om 18u30
MAANDAG 5 OKTOBER 2020 
om 20u30
MAANDAG 12 OKTOBER 2020 om 18u30.

In de pers:
‘Bloedmooi en angstaanjagend’ (*****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/in-monos-wordt-de-chaos-langzaam-opgevoerd-tegen-een-achtergrond-van-bloedmooie-en-angstaanjagende-beelden~bc3265cf/

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘A hypnotic triumph’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2019/oct/27/monos-review-alejandro-landes-teenage-guerrillas

‘Eens in de zoveel tijd stuit je op een film die zich niet laat vangen in een genre, maar die je meeneemt naar een andere wereld met andere wetten. ‘Monos’ is zo’n film.’ (****) – Trouw
https://www.trouw.nl/cultuur-media/tieners-met-wapens-en-zonder-leider~b0770eb3/
Monos_2