LOIN DES HOMMES (David Oelhoffen)

loinAlgerije, 1954: Daru (gespeeld door Viggo Mortensen) probeert in zijn schooltje in een afgelegen gedeelte van het Atlasgebergte de kinderen het belang van een goede opleiding bij te brengen.

Buiten begint echter de Algerijnse opstand tegen de Franse kolonisator te gisten, een burgeroorlog waarbij noch de opstandelingen, noch de Fransen zachtzinnig te werk gaan.

De van alle geweld walgende Daru probeert neutraal te blijven, maar dat zorgt er alleen maar voor dat hij de twéé kampen tegen zich in het harnas jaagt.

Wanneer hij van een gendarme het bevel krijgt de veroordeelde moordenaar Mohamed (vertolkt door Reda Kateb) naar een koloniale rechtbank te brengen, gaan de poppen pas echt goed aan het dansen.

AFRFF-Logo-2015-2Regisseur David Oelhoffen baseerde zijn film op ‘De Gast’ van Albert Camus: het resultaat is een magistrale existentiële western, met machtige landschappen die niet moeten onderdoen voor het mooiste van John Ford, en met uitermate subtiel ingekleurde personages, feilbaar enallemaal worstelend met de essentiële levensvragen.

O ja: de prachtige, bezwerende soundtrack is van Nick Cave & Warren Ellis!

LOIN DES HOMMES
Regie: David Oelhoffen 
F-ALG 2014, 110 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 14 APRIL 2015 
om 20u30

Een vertoning in het kader van de twintigste editie van het Afrika Filmfestival!

In de pers:

HUMO: ‘Een aangrijpende western, een uitmuntende Viggo.’
http://www.humo.be/filmreviews/319065/loin-des-hommes

Filmmagie: ‘Vanaf de eerste beelden gaat van ‘Loin Des Hommes’ een onderhuidse, hypnotische dreiging uit die je een film lang aan je stoel genageld houdt.’
http://www.filmmagie.be/review/loin-des-hommes

De Filmkrant: Omar Larabi ging kijken met zijn vader Ali (die de Algerijnse oorlog meemaakte), en kwam met volgend verslag terug:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/11787

De Volkskrant: ‘Een prachtige existentiële western.’
http://www.volkskrant.nl/recensies/loin-des-hommes-is-een-prachtige-existentiele-western~a3897408/

Cinema.nl: ‘Spraakmakend, publieksfavoriet én pijnlijk actueel na de aanslagen in Parijs.’
http://www.cinema.nl/artikelen/11377624/spraakmakend-loin-des-hommes