LION (Garth Davis)

lion.20170303013404Voor zijn prachtige debuut ‘Lion’ verfilmde de Australische regisseur Garth Davis het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van Saroo Brierley.

Saroo’s odyssee begon op vijfjarige leeftijd: samen met zijn oudere broer steelt hij stenen van goederenwagons om hun familie van eten te kunnen voorzien.
Wanneer hij op een dag in een leegstaande wagon indommelt, blijkt hij bij zijn ontwaken op weg naar een bestemming 1.600 kilometer verder, naar een stad waar een andere taal gesproken wordt, en waar hij niemand kent.

Hij wordt er één van de duizenden Indische straatkinderen, met als meest waardevolle bezit een stuk karton om op te slapen.

Flash forward naar 2005: Saroo (rol van Dev Patel uit ‘Slumdog Millionaire’) is nu een volwassene, die opgegroeid is bij adoptieouders in Tasmanië (vertolkt door Nicole Kidman en David Wenham), maar die nog altijd vol vragen over zijn afkomst zit.

unnamedPapieren of administratieve sporen naar zijn echte familie of geboorteplaats zijn er niet, maar op het internet is een nieuwe tool opgedoken: Google Earth. Het begin van een lange zoektocht…

Het op zich dramatische verhaal wordt door debuterend regisseur Garth David met de juiste delicate touch benaderd: emotioneel maar niet plat, intiem maar niet gênant, vakkundig maar niet Hollywoodiaans glad. Een uitmuntende cast zorgde voor de rest.

‘Lion’ werd bekroond met zes Oscar-nominaties en won twee BAFTA’s: eentje voor het schitterende scenario, en eentje voor de glansvertoking van Patel.

LION
Regie: Garth Davis
AUS-UK-India 2016, 118 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 16 OKTOBER 2017 om 20u30.

Een vertoning i.s.m. Mechelen Mondiaal.

De opbrengst van deze vertoning ging integraal naar de Solid-projecten in Peru.

De pers over ‘Lion':
‘Een intiem en vakkundig geschoten verhaal,  maar bovenal schittert hier echter de fantastische cast, die het geheel invoelbaar weet te maken.’ (****) – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/12529

‘Een film met een lasergerichte emotionele stootkracht’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/374985/lion

‘We are emotionally snared by this story. A confident debut’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/jan/22/lion-review-dev-patel-nicole-kidman

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

Lion’ is a triumphant debut for Davis.’ (****) – Empire
http://www.empireonline.com/movies/lion/review/

‘This movie will rip you to pieces’ (****) – The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/films/0/lion-review-nicole-kidmans-oscar-contender-will-rip-you-to-piece/