Afrika Filmfestival: LINGUI (Mahamat-Saleh Haroun)

Lingui_poster

Na zijn uitstekende, in Parijs spelende ‘Une Saison en France’ (enkele jaren geleden ook al te zien op onze vertoningen van het Afrika Filmfestival) keerde Mahamat-Saleh Haroun voor zijn al even uitstekende nieuwe ‘LINGUI’ terug naar zijn geboorteland Tsjaad.

Met zijn nieuwste bewijst Haroun andermaal dat hij één van de beste Afrikaanse regisseurs is, want ‘LINGUI’ is een sober maar ijzersterk vrouwendrama waarmee hij de kijker vanaf minuut één stevig bij het nekvel grijpt.

Alles draait rond de alleenstaande moeder Amina en haar vijftienjarige dochter Maria, die in een buitenwijk van N’Djaména wonen. Wanneer Maria ongewenst zwanger raakt, komt het hele sowieso al wankele bestaan van de twee vrouwen op de helling te staan, en worden ze door de feiten voor een enorm dilemma geplaatst: de dochter wil de zwangerschap zo

AfrikaFilmfestivalsnel mogelijk laten beëindigen, maar abortus wordt niet alleen door hun moslimgeloof veroordeeld, het is in het Islamitische Tsjaad gewoonweg bij wet verboden.

Ondanks het feit dat een keuze voor een illegale abortus mogelijk een leven vol stigmatisering en ellende betekent, kiest de moeder toch vol voor haar dochter. De mogelijke gevolgen neemt ze er dan maar bij…

Haroun baseerde zijn film op een gelijkaardig voorval binnen zijn eigen familie, en maakte met ‘LINGUI’ niet alleen een ode aan de vrouwelijke solidariteit en moed, maar ook een controversieel statement tegen het patriarchaat in zijn geboorteland.

De muziek is van Wasis Diop.

En voor wie zich zou afvragen wat ‘Lingui’ betekent: het is het Tsjadische woord dat vrouwen gebruiken voor solidariteit, loyaliteit en zusterschap.

Sterk werk.

LINGUI
Regie: Mahamat-Saleh Haroun
Tsjaad-B-F 2021, 87 min.

Vertoning:
MAANDAG 2 MEI om 20u30

De pers over ‘LINGUI':
‘Girl power uit de Sahel’ – Knack Focus

‘A beautiful portrait of a woman bravely taking her destiny’ – Cineuropa
https://cineuropa.org/en/newsdetail/407181/

Een interview over ‘Lingui’ met Mahamat-Saleh Haroun in De Wereld Morgen:
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2022/01/11/mahamat-saleh-haroun-over-lingui-ik-wil-bijdragen-aan-verandering/

‘Mahamat-Saleh Haroun is one of Africa’s most essential directors’ – een interview + recensie over ‘Lingui’ in Indiewire
https://www.indiewire.com/2021/07/mahamat-saleh-haroun-cannes-lingui-the-sacred-bonds-1234649321/