O (Petronella Van der Hallen)

O_22.02.21_A2_highres

Ergens in een onbestemde gevangenis maken we kennis met Ferran. De dikke betonnen muren van de gevangenis worden hem te veel…

Ondertussen probeert Berker zijn dochtertje te vertellen dat papa niet in de gevangenis werkt, en telt bewaker Tom de mannen achter de metalen deuren. Een danser beweegt zich in het licht tussen de tralies.

Voor haar in het oog springende afstudeerfilm ‘O’ bracht regisseuse Petronella Van der Hallen gedurende vier jaar veel tijd door in diverse Vlaamse gevangenissen. Ze sprak er met gedetineerden, nam deel aan groepsgesprekken en werkte met hen aan het verhaal. Daarnaast wandelde ze ook mee met de bewakers, om de dagelijkse routine

van het gevangenisleven te leren kennen.
Die intensieve voorbereiding resulteerde in een originele en ambitieuze korte film rond de fysieke en mentale impact van gevangenschap.

In de hoofdrollen ziet u o.a. Rashif El Kaoui (die o.a. ook schitterde in ‘Malcolm X’ van de KVS), Jenne Decleir (als één van de bewakers) en Eva Honings (dans).

De opnames vonden plaats in de (nieuwe) gevangenis in Beveren, die met haar cleane gangen, kleine ramen en strakke ruimtes de verkillende atmosfeer nog wat meer in de verf zet. Het enige zicht op de buitenwereld: een verwilderde binnentuin, en een eindeloos rondjes draaiende windmolen.
Het bijzondere camerawerk is van Esmoerit Lutters.

De film wordt gevolgd door een gesprek met filmmaker Petronella Van der Hallen, componist Pieter Schuermans, choreograaf Jason Respilleux en Avansa-medewerker Bart Schoovaerts, gespreksbegeleider in gevangenissen.

O
Regie: Petronella Van der Hallen
B 2020, 30 min.

Vertoning:
MAANDAG 2 MEI om 19u00

 

Gevolgd door een Q&A met regisseuse Petronella Van der Hallendialoog_blauw, componist Pieter Schuermans, choreograaf Jason Respilleux en Bart Schoovaerts (Avansa).

Na afloop bieden we alle aanwezigen een gratis drankje aan!

Een organisatie i.s.m. Avansa – Regio Mechelen en Dialoogunnamed

 


Deze vertoning maakt deel uit van een mini-drieluik waarin film gecombineerd wordt met moderne dans, telkens op een aparte, eigenzinnige wijze.

DRIEMAAL DANS!, dus, met op het programma: op het programma:
Maandag 2 mei, 19u00: O (Petronella Van der Hallen)
Dinsdag 3 mei, 18u30: SKINNED (Persona)
Maandag 9 mei: 20u30: WHY WE FIGHT? (Mirjam Devriendt & Alain Platel)

De pers over ‘O':
”O’ is een originele en ambitieuze korte film. De sterke cast levert intens spel dat schippert tussen theatraal en naturel. Chef camera Esmoreit Lutters zorgt voor prachtige beelden.’ – recensie op Kortfilm.be:
https://www.kortfilm.be/kortfilm/recensie/o

Bekijk hier een interview met Petronella van der Hallen over ‘O':