L’ECUME DES JOURS (Michel Gondry)

‘L’Ecume des Jours’ van Boris Vian werd algemeen beschouwd als een meesterlijke, zij het compleet onverfilmbare roman, maar zie: de Franse boy wonder Michel Gondry (van ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’) heeft toch een poging ondernomen om er een film van te maken, en is wonderlijk genoeg met onderscheiding geslaagd!

Het surrealistische liefdesverhaal draait rond de romanticus Colin, drager van zelfdenkende schoenen en uitvinder van allerhande nuttigs, zoals bijvoorbeeld de pianococktail, een cocktailshakende piano.

De liefde van zijn leven is de mooie Chloé – die helaas het slachtoffer dreigt te worden van een dodelijke ziekte. Maar daar legt Colin zich niet zomaar bij neer: Chloé moet en zal een behandeling krijgen.

Michel Gondry maakte met ‘L’Ecume des Jours’ een wonderlijke prent: licht en komisch beginnen,  vervolgens donker en apocalyptisch opbouwen, en ondertussen altijd poëtisch, inventief en liefdevol blijven.

De hoofdrollen worden bovendien schitterend ingevuld door het duo Romain Duris (‘Populaire’) en Audrey ‘Amélie Poulain’ Tautou, die er een heerlijke, emotionele en warme film van maken.

L’ECUME DES JOURS
Regie: Michel Gondry
F 2013, 121 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 12 NOVEMBER 2013 
om 20u30

In de pers:

Filmmagie over ‘L’ecume des Jours':
http://www.filmmagie.be/review/lécume-des-jours 

De Filmkrant over ‘L’Ecume des Jours':
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_E/9503

De Morgen over ‘L’Ecume des Jours':
http://www.demorgen.be/wca_digi/film_detail/101/838184/LEcume-des-jours.html