Art & Film: LA LANGUE ROUGE / WALTER SWENNEN (Violaine de Villers)

147a5e_a7d110dd6fef4bd58ff7c28f8dc4d9d9~mv2.jpg_srz_1628_916_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

‘La Langue Rouge’ is een doordachte en speelse exploratie door de denkwereld en het werk van de schilder Walter Swennen.

De Brusselse artiest nodigt ons in zijn atelier uit voor een speels en kundig steekspel tussen zijn gedachten en zijn werkmaterialen, tussen een manier van zijn en een manier van schilderen.

Walter Swennen (geboren net na de Tweede Wereldoorlog, in 1946) creëert sinds de jaren ’80 een onafhankelijke en radicale kunst.
Swennen steekt zijn tong uit naar taal: waar woorden rond de pot draaien en de draad kwijt raken, houdt de schilderkunst het hoofd koel en speelt met de toevallige ontmoeting van beelden en woorden.

Van Brussel tot in New York, samen met de regisseur en kenners van de hedendaagse kunstwereld, dialogeert Swennen met zijn schilderwerken.
We worden helemaal meegezogen door de vrolijke wetenschap van de schilder-filosoof waar Buster Keaton tegen het lijf van Titiaan loopt, Krazy Cat met Dada flirt,
Mickey z’n oor te luisteren legt bij Mallarmé en Boris Vian met Thelonious Monk improviseert.

Walter Swennen verstaat de kunst om zichzelf niet ernstig te nemen, maar om met ernst over kunst te praten. De film toont ons met speelse precisie een vreemde, grote Belgische schilder.

LA LANGUE ROUGE
Regie: Violaine de Villers
B 2016, 70 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 27 MAART 2017 om 20u30

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen en Nona/Contour.

logo-academie-1

 

In de pers:
‘Un remarquable film sur l’art. Bien plus qu’un portrait de Walter Swennen, Violaine de Villers brosse un portrait de la peinture.’ – RTBF
http://www.rtbf.be/culture/arts/artistes/detail_la-langue-rouge-de-violaine-de-villers?id=9473558

Een interview in Cinergie:
http://www.cinergie.be/webzine/interview_de_violaine_de_villers_la_langue_rouge

Website La Langue Rouge:
https://www.lalanguerouge.com