08/2/2011: INCEPTION

inception-1024Kort samengevat: In de sciencefictionthriller ‘Inception’ speelt Leonardo Di Caprio een dief, zij het een zeer merkwaardig soort dief: hij kan tijdens het dromen in het onderbewuste van anderen binnendringen, en zo dus hun meest persoonlijke geheimen stelen.

Bijzonder handig bij zijn activiteiten als bedrijfsspion, uiteraard, maar hij moet daar wel een prijs voor betalen: als een van de internationaal het meest gezochte misdadigers is hij ongeveer alles kwijtgeraakt wat hem dierbaar was.

Goed om weten: Terecht hoog op de eindejaarslijstjes van talloze critici: ‘Inception’, de film waarmee de toch al niet van talent gespeende Christopher Nolan (‘Memento’, ‘Isomnia’…) zichzelf overtroffen heeft.

‘Inception’ is niet alleen een razend spannende thriller zoals alleen Hollywood die kan maken, het is tegelijk ook een intelligente, gelaagde verkenning van de menselijke psyche én een visueel verbluffende prent, die het beste uit de SF-filmgeschiedenis (‘2001: A Space Odyssey’, ‘Blade Runner’, ‘Solaris’…) verenigt met invloeden uit de grafische kunst (Dali, Escher, Magritte…).
Magistraal: dàt is het woord dat we zochten!

En tot slot: De scenaristen waren er zich waarschijnlijk totaal niet van bewust, maar ze hebben hun hoofdpersonage een naam gegeven die in het Nederlandse taalgebied voor hilariteit zorgde: Dom Cobb. Géén grap!

INCEPTION
Regie: Christopher Nolan
USA 2010, 142 min.
Dinsdag 8 februari, 20.30 u.

Zoals gezegd is het camerawerk (van Wally Pfister) groots, ontdek hier de mooiste shots uit de film:

 

Een terugblik op ‘Inception’, tien jaar later: