15/2/2011: THE AMERICAN

the_americanKort samengevat: Bij een opdracht in Zweden krijgt de huurmoordenaar Jack (vertolkt door een in grote vorm verkerende George Clooney) veel meer problemen dan hem lief is.

Zijn opdrachtgever Pavel besluit hem te laten onderduiken in een piepklein Italiaans dorpje: daar moet hij wachten op een nieuwe opdracht – zijn allerlaatste.

Goed om weten: Na zijn uitmuntende langspeelfilmdebuut ‘Control’ en zijn al even sterke opvolger ‘The American’ is het duidelijk: meesterfotograaf en videoclipregisseur was Anton Corbijn al, maar hij heeft ook een grote toekomst als filmregisseur.

Corbijn had van ‘The American’ makkelijk de zoveelste actieprent kunnen maken die drijft op shoot ‘em up-achtig knal en schietwerk, maar gelukkig ontweek hij handig die valkuil

door zich helemaal op het menselijk drama in het brein van zijn hoofdpersonage te focussen.

Stilistisch is de film enigszins verwant aan het werk van enerzijds Jean-Pierre Melville (de grote Franse policier-regisseur), en anderzijds aan dat van Sergio Leone en de spaghettiwestern.
Het prachtige camerawerk is van Martin Ruhe. Topfilm!

En tot slot: De Belgische connectie in ‘The American’ heet Johan Leysen, die de opdrachtgever Pavel speelt: een kleine, maar belangrijke en zéér fascinerende rol.

THE AMERICAN
Regie: Anton Corbijn
USA  2010, 95 min.
Dinsdag 15 februari, 20.30 u.