HIT THE ROAD (Panah Panahi)

Hit_The_Road

In het wonderlijke, grappige ‘HIT THE ROAD’ volgen we een Iraans gezin op hun roadtrip door de ruige, weidse bergen, op weg naar een mysterieuze afspraak bij de Turkse grens.

Een plezierreisje wordt het niet, want de vader ligt op de achterbank met een gebroken been, de moeder weet niet altijd of ze nu moet lachen of huilen, en de jongste zoon blijkt verslaafd aan luidkeels meeblèren met de karaoke – bij voorkeur met alle bijhorende dansjes. En dan is er nog de hond, die ziek mee op reis is.
Kortom: ruim voldoende om elkaar danig op de zenuwen te werken.

De enige van dit bonte gezelschap die stoïcijns lijkt te blijven is de oudste zoon, die de wagen zwijgzaam naar zijn bestemming stuurt.

‘HIT THE ROAD’ is een fantastisch debuut van Panah Panahi, die het filmmaken met de paplepel ingegoten kreeg (want zijn vader is Jafar Panahi, bekend van films als ‘Taxi Teheran’)

Panahi vermengt in zijn film allerhande filmstijlen, en laat de alsof het niks is de stemming van komisch naar tragisch, teder, aangrijpend en weer terug swingen, zonder dat dat de kracht van het verhaal aantast. Een ware tour de force die nu al doet uitkijken naar de rest van zijn carrière.

HIT THE ROAD (orig. titel: Jadde Khaki)
Regie: Panah Panahi
Iran 2021, 93 min.

Vertoningen:
DINSDAG 14 JUNI om 20u30

De pers over ‘Hit The Road':
‘Een rotentertainende roodtrip. ‘Hit The Road’ is een heerlijk snoepje met een wrange nasmaak.’ (★★★★) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/hit-the-road-rotentertainende-roadtrip-met-een-wrange-nasmaak~b5778eb8/

”Hit The Road’ is een roadmovie die je laat lachen tot je via omwegen uitkomt bij de tragische bestemming. Een magistraal debuut.’ (★★★★★) – Het Nieuwsblad
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220425_97750402

”Hit The Road’ verdient het om een hit te worden.’ (★★★★★)  — De Standaard

‘The film has a brilliant balance on that razor’s edge between tragedy and comedy’ – Mark Kermode. Bekijk de volledige Kermode & Mayo-recensie hier: