TAXI TEHERAN (Jafar Panahi)

75De Iraanse cineast Jafar Panahi heeft huisarrest en mag al lang geen films meer maken van de plaatselijke autoriteiten, maar altijd opnieuw slaagt hij erin het regime van de ayatollahs te slim en te snel af te zijn.

Zijn vorige (‘This Is Not A Film’) smokkelde hij het land uit door een USB-stick met de film erop in een taart te verbergen, en ‘Taxi Teheran’, zijn nieuwste, filmde hij helemaal met een piepklein cameraatje vanop het dashboard van een taxi – met hemzelf als chauffeur (en dus als hoofdrolspeler).

En het meest verbazende: ondanks het extreem strakke harnas waarin Panahi

noodgedwongen moet werken, maakt hij keer op keer ijzersterke films. ‘Taxi Teheran’ geeft door de steeds wisselende passagiers een unieke, zeer grappige, interessante, spannende én ontroerende dwarsdoorsnede van het leven in (en de bewoners van) Teheran.

Om het nog mooier en subtieler te maken wordt het niet echt duidelijk of de passagiers nu acteurs of échte passagiers zijn.

De film werd op het Festival van Berlijn bekroond met de Gouden Beer. Omdat Panahi zelf het land niet mocht verlaten, werd de prijs in ontvangst genomen door zijn nichtje Hana.

TAXI TEHERAN
Regie: Jafar Panahi
Iran 2015, 82 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 2 JUNI 2015 
om 20u30

De vertoning werd gevolgd door een akoestische livesessie van aKt, de groep van Frank Van de Peer die muziek uit het Midden-Oosten brengt.

‘Taxi Teheran’ in de pers:

‘Een passionele en vaak tragikomische liefdesverklaring aan de cinema en de vrijheid van de artistieke expressie. Subliem!’ (****) (De Morgen)
http://www.demorgen.be/film/-taxi-teheran-meester-aan-het-stuur-a2293810/

‘Een film zoals film moet zijn, vol inleving, engagement, verrassing en verwondering, die tot slot ook over zichzelf provocerende vragen stelt.’ (De Filmkrant)
http://www.filmkrant.nl/nieuws_2015/11753

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘A beautifully humane fable’ (****)(The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2015/feb/06/berlin-2015-film-review-taxi-banned-iran-jafar-panahi

‘Panahi slaagt erin kritiek op en liefde voor zijn land te ballen in een bescheiden en naturelle film met verrassend veel humor.’ (****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/taxi-teheran

‘That it’s a thoroughly exciting, entertaining and ingenious work of cinema elevates it to the company of all-time greats. ‘Taxi Teheran’ is a unique cinematic masterpiece’ (Indiewire)
http://www.indiewire.com/article/berlin-review-jafar-panahis-taxi-is-a-unique-cinematic-masterpiece-20150206

‘It’s the Iranian ‘Taxi Driver’ ‘ (The Independent)
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/jafar-panahi-its-the-iranian-taxi-driver-86018.html

‘Playful yet profound: ‘Teheran Taxi’ is a terrific road movie’ (Variety)
http://variety.com/2015/film/reviews/berlin-film-review-taxi-1201426096/

De Morgen: http://www.demorgen.be/film/iraanse-cineast-jafar-panahi-wint-gouden-beer-met-taxi-a2218579/

Focus Knack: http://focus.knack.be/entertainment/film/iraanse-cineast-jafar-panahi-wint-gouden-beer-met-taxi/article-normal-533499.html