HERO (Zhang Yimou)

hero-red‘Kill Bill’ de beste martial arts-film van de laatste jaren?

Close but no cigar, beste Quentin: wie een écht briljante film in dat genre wil zien (of een meesterwerk tout court), moet bij ‘Hero’ van grootmeester Zhang Yimou zijn.

Het verhaal speelt zich af in het oude China, waar het rijk van de Qin zijn zinnen gezet heeft op zes naburige koninkrijken.

Daardoor is hun eigen koning uiteraard een doelwit van vijandige moordpogingen, maar één man heeft er eigenhandig voor gezorgd dat die één voor één mislukten, door de drie meest beruchte moordmachines van het land koud te maken.
Voor die heldendaden wordt hij op audiëntie bij de koning uitgenodigd….

In China verpulverde de jongste van Zhang Yimou het box office-record van ‘Titanic’, en daar zijn vele verdomd goede redenen voor: de ronduit verbluffende visuele stijl, bijvoorbeeld (Christopher Doyle is de beste cameraman ter wereld, zeg dat wij het gezegd hebben!), of de verrassende vertelstructuur, de adembenemende actiescènes (de beste en meest flitsende sinds ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’) en een stel geweldige acteurs (Jet Li, Maggie Cheung, Donnie Chen en Tony Leung).

Met ‘Hero’ leverde Zhang Yimou het ultieme bewijs dat grote, epische actiecinema absoluut niét dom en/of lelijk hoeft te zijn. Verplichte kost!

HERO (orig. titel: YING XIONG)
Regie: Zhang Yimou
CN-HK 2002, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 10 FEBRUARI 2004 
om 20u30

Hoe adembenemend goed en mooi het camerawerk van Christopher Doyle in ‘Hero’ is, wordt in dit compilatiefilmpje duidelijk gemaakt: