GROENTEN UIT BALEN (Frank Van Mechelen)


De vooravond van 1 mei: een beter moment is er volgens ons niet te vinden om ‘Groenten uit Balen’ te vertonen, een film gebaseerd op de wekenlange staking in de Veille Montagne-fabriek in 1971.

Het verhaal draait rond het arbeidersgezin van Jan en Clara, wiens eenvoudige leven plots heel wat gecompliceerder wordt wanneer in de zinkfabriek waar Jan werkt een wilde staking uitbreekt: Jan besluit mee te staken, maar omdat hij niet gesyndiceerd is, raakt zijn gezin in financiële problemen.

En dus moet iedereen zien te overleven op het pensioen van de inwonende  mopperkont Opa en op het loontje van dochter Germaine.
Dat diezelfde Germaine net dàn in verwachting raakt komt dus wel zéér ongelegen.

De dader blijkt ene Luc, een Maoïstische universiteitsstudent die de stakers kwam aanvuren.

Voor de hoofdrollen wist regisseur Frank van Mechelen het beste van het inlandse acteursgild te strikken, gaande van Clara Cleymans en Stany Crets tot Herwig Ilegems, Michel Van Dousselaere, Veerle Dobbelaere, Koen de Bouw en revelatie Evelien Bosmans.

De film wordt vertoond in aanwezigheid van Guido Van Meir, die samen met auteur Walter Van den Broeck het scenario schreef (en bovendien ook de man achter ‘Terug Naar Oosterdonk’ en ‘Het wordt teveel voor Corneel’ uit Humo).

Van Meir en Van den Broeck speelden overigens allebei een fijn gastrolletje, net als – jawel! - Natalia.

GROENTEN UIT BALEN
Regie: Frank Van Mechelen
B 2012, 110 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 30 APRIL 2013 
om 20u30

Vertoning in aanwezigheid van co-scenarist